Edessäni istuu hymyilevä pariskunta pienen tytön kanssa. He ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa kotimaansa levottoman tilanteen vuoksi. Aafak ja hänen vaimonsa  juttelevat kärsimättömälle

Aafak: Jeesus on vastannut kysymyksiini

Edessäni istuu hymyilevä pariskunta pienen tytön kanssa. He ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa kotimaansa levottoman tilanteen vuoksi. Aafak ja hänen vaimonsa  juttelevat kärsimättömälle tyttärelleen.  Puolitoistavuotias tyttö tuli juuri päivähoidosta. Taitaa nälkä kurnia vähän vatsassa. Aafak kertoo tarinansa:

– Kotimaassamme synnyimme molemmat muslimiperheisiin. Minun perheeni oli varsin tiukkalinjainen ja vaimoni perhe vähän vapaammin islamin sääntöjä noudattava.

Toiset uskonnot alkoivat kiinnostaa

– Ystäväni ei ollut käynyt moskeijassa kuukausiin. Kyselin häneltä siihen syytä, ja hän kertoi minulle tulleensa kristityksi. Suutuin hänelle, olin hyvin vihainen. Otin silti vastaan hänen antamansa kirjan, koska olihan hän kuitenkin pitkäaikainen hyvä ystäväni. Kirja oli Uusi testamentti.

– Luin kirjan, mutta en ymmärtänyt ollenkaan, mitä siinä sanottiin. Aloin silloin kuitenkin tutkia eri uskontoja. Tutustuin eri uskontoihin noin vuoden ajan, kunnes päädyin uudelleen lukemaan Uutta testamenttia. Ystäväni, joka oli kirjan minulle antanut, johdatti minut myös pieneen seurakuntaan, joka kokoontui jonkun kotona salaa muilta ihmisiltä. Kotimaassani muslimeille ei ole sallittua vaihtaa uskontoaan.

– Kotiseurakunnassa kokoontui silloin noin 8–10 kristittyä. Olin täynnä kysymyksiä, enkä vielä tiennyt, mitä ajatella kristityistä. Toisen lukukerran jälkeen Jeesus kuitenkin itse puhui sydämelleni ja kertoi, että hän antaa minulle vastauksen kaikkiin kysymyksiini. Ja Jeesus onkin todella vastannut mieltäni vaivanneisiin kysymyksiin. Tämä sai minut silloin vuonna 2005 vakuuttuneeksi siitä, että Jeesus on Jumala.

Välit katkesivat

– Noin parin kuukauden kuluttua vanhempani kysyivät, miksen enää ollut käynyt moskeijassa enkä rukoillut kotona islamin tavan mukaan.  Kerroin heille, että halusin vaihtaa uskontoani. He suuttuivat mutta antoivat minun jäädä kotiinsa asumaan. He eivät kuitenkaan enää sen jälkeen puhuneet minulle.

– Tapasin samassa kotiseurakunnassa ensimmäisen kerran myös vaimoni. Vuonna 2006 lähdimme kristittyjen ryhmän kanssa toisessa maassa pidettävään kokoukseen, koska siellä oli mahdollista kokoontua isommalla porukalla. Siinä  kokouksessa saimme vaimoni kanssa kasteen samana päivänä.  Menimme naimisiin joulupäivänä 2007.

Uusiin maisemiin

– 31-vuotiaana lähdin kotimaastani. Sen jälkeen asuin kaksi ja puoli vuotta toisessa maassa, ja nyt olemme olleet Suomessa kaksi ja puoli vuotta. Toiveenamme on saada palvella Herraa siellä, mihin hän lähettääkään. Opiskelemme suomen kieltä Turun kristillisellä opistolla aikuisten maahanmuuttajien linjalla. Olemme käyneet yhdessä perheenä Turun Mikaelin evankelis-luterilaisessa kirkossa sekä Varikkoyhteisössä, joka toimii Varsinais-Suomen evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen yhteydessä.

– Olen aloittamassa palkattoman työharjoittelun Kansanlähetyksessä. Odotan, että pääsen palvelemaan seurakuntaa esimerkiksi diakonian kautta tai tukemaan alkoholismista eroon pyrkiviä. Olen myös valmis auttamaan tilaisuuksien tarjoiluissa, siivoamisessa ja missä tahansa muissa tehtävissä, esimerkiksi atk-taitojeni avulla.

–Rukous ja Raamatun luku ovat lähellä sydäntäni. Rakastan Raamattua! 1. ja 2. kirje Timoteukselle ovat lempitekstejäni.

Teksti ja kuvat: Esa Mäkinen, toimistosihteeri, Varsinais-Suomen ev.lut. Kansanlähetys

Aafakin nimi on muutettu turvallisuussyistä.