Ali  joutui lähtemään Iranista maanpakoon poliittisista syistä vuonna 2003. Hän oli yliopisto-opiskelija, ja osallistuttuaan opiskelijapolitiikkaan ja arvosteltuaan maansa hallitusta hän

Kuva: Pixabay

Odottavan aika on pitkä

Ali  joutui lähtemään Iranista maanpakoon poliittisista syistä vuonna 2003. Hän oli yliopisto-opiskelija, ja osallistuttuaan opiskelijapolitiikkaan ja arvosteltuaan maansa hallitusta hän oli joutunut hallituksen epäsuosioon. Hänen matkansa kulki Euroopan läpi Norjaan, jonka hän oli kuullut olevan demokraattinen ja ihmisarvoa kunnioittava maa.

Vuoden kuluttua Norjaan tulostaan Ali tutustui kristittyihin. Hän kiinnostui kuulemastaan ja meni ensimmäisen kerran sisään kristilliseen kirkkoon. Kristittyjen rakkaus ja sanoma Jeesuksesta, joka sovittaisi syntisen ihmisen Jumalan kanssa, alkoi elää Alin sydämessä. Hän tuli uskoon ja hänet kastettiin baptistikirkossa Trondheimin lähistöllä joulukuussa vuonna 2004.

Samana vuonna Ali sai kielteisen turvapaikkapäätöksen, josta hän valitti. Alilla ei ollut oikeutta tehdä työtä eikä opiskella. Hän todisti uskostaan vastaanottokeskuksessa ja alkoi opettaa kristinuskoa iranilaisille maanmiehilleen. Myöhemmin hän sai uuden kielteisen turvapaikka-päätöksen, ja hän valitti siitäkin. Alilla oli suosituksia useista seurakunnista, jotka palkkasivat hänelle myös asianajajan.

Vuosia kului, ja Ali tutustui seurakunnassa iranilaiseen naiseen, joka oli aiemmin saanut myönteisen turvapaikkapäätöksen poliittisista syistä. He rakastuivat ja halusivat mennä naimisiin. Alilla ei Norjan lakien mukaan ollut lupaa mennä naimisiin. Kuitenkin he uskoivat, että seuraava valituskierros toisi myönteisen turvapaikka-päätöksen, ja he muuttivat yhteen. Heille syntyi tytär 28. elokuuta 2015.

Pettymys oli suuri, kun Ali 14 vuotta Norjassa asuttuaan  sai kirjeen, jossa ilmoitettiin, että hänet karkotetaan Norjasta takaisin Iraniin. Norjan viranomaiset uskoivat sen, että Ali oli todellinen kristitty, mutta heidän mielestään hänellä ei olisi mitään vaikeutta palata Iraniin ja elää siellä kristittynä. Tai sitten hän voisi katua ja kääntyä takaisin islamiin. Hänen pitäisi palata sinne, ja sitten vaimo, jolla oli lupa elää Norjassa, voisi kutsua hänet takaisin Norjaan ja kenties muutaman vuoden päästä hän voisi tulla takaisin.

Alin karkotuspäätös herätti huomiota Norjassa. Häntä haastateltiin eri lehtiin ja televisioon. Hän joutui majailemaan  ystävien luona ja vaihtamaan paikkaa joka päivä, jotta häntä ei pidätettäisi ja palautettaisi Iraniin. Hänen vaimonsa alkoi saada fyysisiä ja psyykkisiä oireita jatkuvan pelon ja jännittämisen vuoksi.

Lopulta muutaman kuukauden kuluttua Ali päätti lähteä Norjasta Saksaan. Hän oli kuullut, että siellä olisi inhimillisempi pakolaispolitiikka. Maahan tullessaan hän ilmoitti etsivänsä pakopaikkaa Norjan valtiota vastaan. Nyt hän on eräässä saksalaisessa seurakunnassa ja rukoilee, että Saksan hallitus suhtautuisi hänen ihmisoikeuksiinsa suopeammin kuin Norjan hallitus.

Teksti ja Alin kuva: Kansanlähetyksen maahanmuuttajatyöntekijä Saksassa, nimeä ei julkaista turvallisuussyistä.

Osallistu Pääsiäiskeräykseen lahjoittamalla tämän sivun kautta.  Näin tuet Kansanlähetyksen työtä Eurooppaan tulleiden maahanmuuttajien parissa. Tuellasi Ali ja muut maahanmuuttajat saavat tukea, raamattuopetusta ja rinnallakulkijan.