Kansanlähetysopiston kansainvälisyyslinjan opiskelija Awa osallistuu Ateenassa Auttavat kädet -järjestön pakolaiskeskuksen toimintaan. Hän kirjoittaa ystäväkirjeessään keskuksen arjesta. Kaksi kolmasosaa ajastani Ateenassa

Työntekijöitä ja vapaaehtoisia Auttavat kädet -järjestön pakolaiskeskuksen tiimikokouksessa.

Auttavat kädet Ateenassa

Kansanlähetysopiston kansainvälisyyslinjan opiskelija Awa osallistuu Ateenassa Auttavat kädet -järjestön pakolaiskeskuksen toimintaan. Hän kirjoittaa ystäväkirjeessään keskuksen arjesta.

Kaksi kolmasosaa ajastani Ateenassa on nyt takana ja viimeiset viikot pyörähtivät käyntiin. Vastahan minä tulin tänne. Miten voi olla mahdollista, ettei enää kauaakaan, kun jo lähden täältä pois? Onneksi jäljellä on kuitenkin vielä paljon koettavaa ja nähtävää.

Töissä on sujunut hyvin ja olen saanut positiivista palautetta. Aika taittuu edelleen suurimmaksi osaksi lasten kanssa, ja olen nauttinut siitä kovasti. Työntekijätkin ovat iloinneet siitä, että on joku, joka omistautuu lapsille.

Kävimme lasten kanssa läpi
tuhlaajapoikavertausta näytelmän
avulla. Lähes kaikki lapset tulevat
muslimiperheistä, ja islam määrittelee
sian saastaiseksi eläimeksi. Sen sijaan,
että joku lapsista olisi esittänyt sikaa,
minä sain kyseisen roolin –
vanhempien kunnioittamisen takia ja
väärinkäsitysten välttämiseksi.

Maanantai

Maanantaisin on työntekijöiden tiimikokous. Siellä käydään yhdessä läpi tuleva viikko ja ajankohtaiset aiheet, jaetaan työtehtäviä ja rukoillaan niin työn kuin erilaisten asioiden ja ihmistenkin puolesta.

Tiistai

Tiistai on päivä, jona keskukselle saapuu pakolaisperheitä, yleensä noin 150 henkilöä. Tarjoamme heille lämpimän aterian. Ruoan jälkeen on mahdollisuus päättää, lähteekö pois vai jääkö kuuntelemaan raamattuopetusta. Opetuksen aikana lapsille on omaa, raamattuaiheista ohjelmaa. Loppuaika kuluu vapaasti ystävien kanssa keskustellen ja teetä juoden.

Keskiviikko

Keskiviikko on naisten päivä. Silloin keskukselle ei tule yhtäkään miestä, ei edes työntekijöiden joukosta. Naisilla on mahdollisuus käydä suihkussa ja pestä pyykkiä. Koska paikalla ei ole miehiä, moni riisuu huivinsa pois.

Lapsille on esillä erilaisia pelejä ja leluja leikittäviksi. Naiset nauttivat toistensa hiusten ja kynsien laitosta sekä kuulumisten vaihdosta. Myös keskiviikkona tarjolla on lämmin ateria. Ennen ruokaa aikuisille on oma, lyhyt raamattutuokio ja lapsille sillä välin omaa ohjelmaa.

Askartelun valmistelua Jeminan ja amerikkalaisen
vapaaehtoisen Haleyn kanssa.

Torstai

Torstaisin keskukselle taas menee vastaavasti ainoastaan miehiä. He syövät, keskustelevat ja pelaavat yhdessä. Kuten naisten päivänäkin, on miehillä mahdollisuus peseytymiseen ja pyykinpesuun. Heille on myös ennen ruokaa pieni raamattutuokio.

Miesten päivänä kaikilla naistyöntekijöillä on henkilökohtaisen työn päivä ja naisten päivänä toisin päin. Se voi olla mitä vain, esimerkiksi rästihommien tekemistä tai ajan viettämistä pakolaisten kanssa.

 

Perjantai

Perjantaisin ovet ovat avoinna kaikille. Tarjolla on teetä ja keksejä, monessa ruudussa pyörii Jeesus-elokuva, ja ”englanti-nurkassa” muutamat innokkaat kehittävät englannin kielen taitojaan työntekijöiden ohjauksessa. Alussa on pieni musiikkiosuus, josta olemme olleet Jeminan kanssa vastuussa muutamana viime kertana.
Esittämämme laulut ovat suurimmaksi osaksi darinkielisiä. Lastenhuoneessa löytyy kivaa puuhaa elokuvan katselemisen ohelle.

Vapaa-aika

Vuoden 2015 kesällä suuren pakolaisvyöryn aikaan pienessä Victoria Parkissa oli jopa 2 500 ihmistä teltoissa. Siellä oli paljon salakuljettajia, joilta ostettiin matkoja Ateenasta eteenpäin. Myöhemmin syksyllä telttakylä suljettiin, mutta vielä tänäkin päivänä se on useiden pakolaisten ajanviettopaikka. Eräänä lauantaina menimme muutaman hengen porukalla tähän Victoria Parkiin laulamaan darin- ja englanninkielisiä hengellisiä lauluja. Pienet lapset tulivat rohkeasti letittämään hiuksiamme, istumaan syliin ja leikkimään kanssamme. Kiinnostuneet aikuiset hivuttautuivat lähemmäs kuulemaan.

Muutama viikko sitten ystäväni Hanne ja Emilia tulivat Suomesta tervehtimään minua. Kiersimme yhdessä Ateenan nähtävyyksiä ja teimme myös vuokraamallamme autolla matkan Korinttiin ja sen lähialueille. Maisemat olivat upeita.

Haluan jälleen kerran kiittää sinua, kun olet tukenani. Seuraavan kerran kirjettä kirjoittaessani olenkin todennäköisesti juuri palannut Suomeen.

Terveisin, Awa

Lahjoita tähän työhön: