Jerusalemin Jumalan huone -seurakunnassa järjestettiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa aviopari-ilta. Iltaan saapui kymmenen avioparia ja ilta koostui monista elementeistä. Vaikka

Miksi tämä kuva ei sovi kuvaamaan avioliittoa, kysyttiin Jumalan huone -seurakunnan ensimmäisessä aviopari-illassa Jerusalemissa. Kuva: Ville Melanen

Avioliitossa ei ole aaseja

Jerusalemin Jumalan huone -seurakunnassa järjestettiin tänä kesänä ensimmäistä kertaa aviopari-ilta. Iltaan saapui kymmenen avioparia ja ilta koostui monista elementeistä. Vaikka seurakuntamme jäsenet ovat etiopialaisia, illasta tuli loppujen lopuksi monikulttuurinen.

Aluksi saimme nauttia musiikista, jota esitti oopperassa laulava messiaaninen venäjänjuutalainen. Kokouspaikkana oli Jerusalemin baptistikirkko, jonka kansainvälisen seurakunnan johtotiimin amerikkalainen jäsen avusti äänentoistolaitteissa. Me opetusvastuussa olevat olemme suomalaisia ja tilaisuuden lopuksi nautimme arabikristittyjen veljien valmistaman illallisen.

Illan otsikko oli Hyväkin avioliitto voi olla vieläkin parempi. Siitä lähtökohdasta avioliittoa lähestyttiin Jumalan sanan ja käytännön esimerkkien avulla. Osallistujat tutustuivat Suomessa paljon käytettyihin parisuhteen palikoihin ja avioliiton kuvaaminen parisuhteen talona sai suosiota yli kulttuurirajojen. Aiheesta puhuttiin vielä lauantaina seurakunnan jumalanpalveluksessa. Talo oli esillä sekä diaesityksessä että konkreettisesti. Esko Siljanen näytti palikoiden avulla, kuinka rakennelma romahtaa, jos jokin osa otetaan siitä pois. Tämä puhutteli suuresti osallistujia.

Parisuhteen palikat kertovat, että rakkaus tarvitsee tuekseen luottamusta, tekoja, seksuaalisuutta, anteeksiantoa, puhumista, ristiriitoja, tunteita ja sitoutumista. Kuva: Siljasten arkisto

Opetusosio pidettiin hepreaksi, vaikka seurakuntamme kokouksissa muuten käytetään amharan kieltä. Etenkin nuoremmat Israelin etiopialaiset ymmärtävät hepreaa.

Aviopari-illassa oli esillä toinenkin kuva, jonka tarkoituksena oli korostaa tehtävien epätasaista jakautumista avioliitossa. Ystävämme Ville Melasen Etiopiassa ottamassa kuvassa pieni aasi kantaa suurta olkitaakkaa. Esko Siljanen kysyi, miksi kuva ei sovi kuvaamaan avioliittoa.
”Syy on yksinkertainen. Suurta taakkaa kantaa vain yksi aasi. Avioliitossa molempien puolisojen tulee kantaa yhteisiä taakkoja”, Esko Siljanen opetti.

Hän kertoi lukeneensa internetistä, miten aaseille tulee jossain turistikohteessa selkäongelmia, koska turistit ovat tulleet entistä lihavammiksi ja painavammiksi. Samalla tavalla avioliitossa ja seurakunnassa tulee ”selkäongelmia”, jos vastuuta ei jaeta tasaisesti. Raamattu muistuttaa meitä: Kantakaa toistenne kuormia, ja niin te täytätte Kristuksen lain. (Gal. 6:2)

Illan aikana pohdittiin elämän tärkeysjärjestystä ja kysymystä siitä, mihin kohtaan avioliitto siinä sijoittuu. Rohkaisimme aviopareja ottamaan yhteistä aikaa ja tutustumaan uudelleen toisiinsa. Elämä on Israelissa kiireistä ja yhteisen ajan löytyminen vaatii päättäväisyyttä.

Puhuimme myös siitä, miten tärkeää on osoittaa puolisolle käytännössä ja myös julkisesti, että hän on tärkeä. Korostimme sitä, miten avioliitossa on luovuttava omasta mukavuudesta ja toimittava toisen parhaaksi samalla kun pidämme huolta itsestämme. Jeesus kehottaa: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. (Matt. 22:39)

Millä tavalla sitten voimme käytännössä tehdä toimivasta avioliitosta vielä paremman? Päädyimme siihen, että on hyvä aloittaa pienistä arkipäivän asioista, ahkeroida hyvän tekemisessä aviopuolisolle ja osoittaa hänelle arvostusta sekä kotona että julkisesti.

Paras palaute illasta tuli sapattijumalanpalvelukseen mennessä seurakunnan ovella. Eräs illassa miehensä kanssa mukana ollut rouva kertoi meille silmät loistaen, mitä oli tapahtunut aviopari-illan jälkeen. Hänen aviomiehensä oli todennut hänelle: ”Sinä taidat olla meidän perheessä tuo aasi.” Sen jälkeen mies oli pyytänyt omaa käytöstään vaimoltaan anteeksi. Se oli ollut ensimmäinen anteeksipyyntö kahdeksanvuotisen avioliiton aikana.

Tuula Siljanen
kirjoittaja toimii Lähi-idässä koulutus- ja opetustehtävissä.