Jäin eläkkeelle 2013 huhtikuun alusta. Minua kehotettiin pitämään ainakin vuoden ajan näppini irti kaikista työtehtävistä, jotta saisin irtioton töistä. Kuinkas

Kuvassa Heikki kiinnittää ruusua Siperiassa määräaikaislähettinä toimivalle Aatto Lamminpäälle.

Eläkeläisen tehtävä

Jäin eläkkeelle 2013 huhtikuun alusta. Minua kehotettiin pitämään ainakin vuoden ajan näppini irti kaikista työtehtävistä, jotta saisin irtioton töistä. Kuinkas kävikään. Työkauteni loppumetreillä sain käydä Siperiassa tutustumassa siellä tehtävään Inkerin kirkon työhön. Reissulla kävimme myös Suetukissa, jossa oli pystyssä kylän kirkon hirsikehikko. Mittailimme sitä Joose Pitkäsen ja Aatto Lamminpään kanssa, koska se piti lähiaikoina siirtää Karatusaan ja pystyttää siellä kirkkorakennukseksi.

Pian eläköitymiseni jälkeen istuin eräässä palaverissa Ryttylässä, ja siellä pohdiskeltiin, kuka mahdollisesti olisi sopiva henkilö kyseisen kirkon rakentamisvarojen varainhankkijaksi Suomessa. Toimin aikanaan Ryttylän ruokalarakennusprojektin keräyspäällikkönä. Mainitsin tästä palaverissa ja sanoin olevani ihan joutava mies, jos kelpaan. Siitä se sitten lähti.

Olen kierrellyt lähinnä eteläisellä Itä-Suomen alueella puhumassa kuvien kera kirkkorakennuksen tarpeellisuudesta ja sen rakennustöiden etenemisestä. Lisäksi postitimme 900 kirkkohanketta esittelevää kirjettä Kaakkois- ja Keski-Suomen alueella oleville rakennusalan yritysjohtajille. Vastaanotto oli odotustamme vaisumpi. Yksi pienyrittäjä rohkeni soittamaan ja ihmetteli voimasanojen kera, miksi olin kyseisen kirjeen lähettänyt hänelle, kun hän ei edes kuulu kirkkoon ja toivoi kovasti että muutkin eroaisivat siitä. Pääsimme lopuksi hyvässä hengessä yhteisymmärrykseen, ettei hänen tarvitse laittaa rahojaan tähän hankkeeseen. Olemme lähestyneet kirjeillä myös seurakuntia, joista monet ovat jo tukemassa työtämme Venäjällä.

Myös yksityiset ystävät ovat olleet kekseliäitä tavara-arpajaisten, merkkipäiviensä ja kotiseurojen muodossa keräämän varoja kirkkohankkeeseemme. Olen iloinnut ystävien, seurakuntien ja eri firmojen alttiudesta olla mukaan Karatusan kirkon rakentamisessa. Moni on myös kysellyt rakennuksen edistymisestä ja kirkon käyttöön vihkimisajankohdasta.

Rakennushanke ei ole edistynyt alkuperäisen aikataulun mukaisesti, mutta tavoitteemme on että Karatusassa seurakunta voisi laulaa jo ensi adventtina Hoosiannaa uudessa kirkossa.

Heikki Huttunen
Kirjoittaja toimii Karatusan-kirkkoprojektin keräyspäällikkönä, siirynyt eläkkeelle Kansanlähetyksen piirijohtajan virasta. Katso Karatusan-kirkkoon liittyen joulukalenterin 20. luukku. Katso kalenteri täällä.