Noin 30 vuotta sitten Eriko Kitasako vei aamuisin lapsiaan leikkikouluun. Usein sillä matkalla naapuruston rouva kutsui lasten äitejä kotiinsa seurakunnan

Eriko Kitasako on kuvassa keskellä. Kuvassa on käynnissä joulujuhlan lahjojen pakkaus.

Eriko Kitasako: ”Emme saa olla riippuvaisia ihmisistä”

Noin 30 vuotta sitten Eriko Kitasako vei aamuisin lapsiaan leikkikouluun. Usein sillä matkalla naapuruston rouva kutsui lasten äitejä kotiinsa seurakunnan kotikokoukseen. Kerran Kitasako päätti vastata kutsuun myöntävästi ja meni kotikokoukseen. Siellä hän ei ymmärtänyt puheesta ja virsistä mitään, mutta kyyneleet vain valuivat ja Jeesuksen sanat Matteuksen evankeliumista ”Tulkaa minun luokseni, kaikki te työn ja kuormien uuvuttamat. Minä annan teille levon” koskettivat. Siitä noin vuoden päästä hän otti kasteen ja hänen aviomiehensä noin kolme vuotta myöhemmin. Koko perhe sai turvautua Jeesukseen.

HAT-Koben seurakunnan julkisivu.

Elämä ei kuitenkaan mennyt suunnitelmien mukaan. Kitasakon mies sairastui alle 40-vuotiaana syöpään ja kuoli siihen muutaman vuoden päästä. Aika oli vaikea, mutta Kitasako ja kolme pientä lasta selvisivät päivä kerrallaan eteenpäin. Kitasako teki töitä ja lapset kasvoivat aikuisiksi, ja Kitasako jäi 60-vuotiaana eläkkeelle. Silloin hän päätti lähteä opiskelemaan Koben raamattukouluun.

HAT-Koben seurakunnassa alusta asti palvelleen Yoshidan pariskunnan lähtöjuhlan yhteiskuva. Mies valmistui seminaarista ja nimitettiin työhön toiseen seurakuntaan. Kuvan toisessa rivissä Yoshidan viisihenkinen perhe.

Heti raamattukoulun alusta alkaen hänen palveluseurakunnakseen määräytyi HAT-Koben seurakunta. Siellä hän on palvellut nyt jo usean vuoden ajan usean eri suomalaislähetin kanssa vapaaehtoisena evankelistana. ”Lähetystyöntekijöiden luonteet ovat erilaisia, mutta heillä kaikilla on samanlainen kyky ottaa vastaan uusia ihmisiä ja kohdata ihmiset samalta tasolta. He eivät ole muiden yläpuolella, vaan kysyvät, mitä sinä voisit ja haluaisit tehdä seurakunnassa”, Kitasako pohtii.

Ruokapiirin opetushetkessä Mikiko Hirono pitää todistuspuheenvuoroa.

Lähetit ovat tehneet Kitasakoon syvän vaikutuksen: ”Jo nuorena kristittynä sain tutustua Mailis Janatuiseen ja olin mukana hänen ilosanomapiirissään”, Kitasako kertoo. ”Silloin huomasin, että japanilaiset eivät osaa ilmaista itseään, ja minunkin piti oikein opetella kertomaan omista ajatuksistani ja tunteistani”, hän jatkaa. Kitasako kertoo, että se oli todella avartavaa, koska sitä kautta hän myös ymmärsi, että Jeesus puhuu Raamatussa ihmiselle henkilökohtaisesti.

Läheteiltä Kitasako on myös oppinut, että Jeesus löytyy koko Raamatusta, niin Vanhasta kuin Uudestakin testamentista. ”Olen myös oppinut, että toisten ihmisten kanssa voi olla rennosti, heitä voi kutsua kotiin ja pitää vaikka pikkujuhlat”, Kitasako kertoo. ”Helposti ajattelemme, että evankelioiminen kuuluu vain läheteille tai palkatuille japanilaisille pastoreille, mutta se on meidän jokaisen kristityn tehtävä”, Kitasako pohtii.

Eriko Kitasako juontamassa jumalanpalvelusta.

Kitasako unelmoi siitä, että HAT-Koben seurakuntalaiset kasvaisivat kristittyinä ja sitoutuisivat seurakuntaan. ”Välillä käy niin, että seurakuntalainen lähtee seurakunnasta samalla kun lähettikin. Toivon, että kaikki sitoutuisivat Jeesukseen eivätkä olisi riippuvaisia läheteistä”, Kitasako sanoo. ”Emme saa pitää itsestään selvänä lähettejä emmekä ripustautua heihin. Meidän pitää kasvaa itsenäisiksi, jotta läheteillä on mahdollisuus mennä uusiin paikkoihin.”

Kitasako lähettää terveisiä suomalaisille lähettäjille. ”Olen jälkikäteen ymmärtänyt sen, että puolestani ja japanilaisten puolesta on rukoiltu ja rukoillaan. Se on suuri voimavara. Kiitos siitä!”

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Yhä tänään japanilaiset tarvitsevat toivon sanomaa syntien anteeksi saamisesta ja ilosta, joka siitä seuraa. Jeesus voi antaa epätoivoiselle ihmiselle toivon ja ilon, jotka kestävät ja kantavat taivaaseen saakka. Tätä toivoa ja iloa olemme saaneet jakaa Kansanlähetyksen kautta japanilaisille jo 50 vuoden ajan, eikä sanoma ole vanhentunut.

Tue työtämme Japanissa, jotta Japanin työ voi jatkua myös seuraavat 50 vuotta!

Keräyksen viite: 73008
Tilinumero: FI14 5043 1920 003452

Tutustu lähetteihimme Japanissa, tilaa uutiskirje ja ryhdy lähettäjäksi!

#toivo&iloitseJapani -keräyksellä 1.7.–31.12.2018 kerätään varoja  Kansanlähetyksen lähetystyöntekijöiden työlle Japanissa.