Mordvalainen sähköinsinööri Mikizh Mishin (3.2.1947–2.2.2018) sai vuonna 1987 käsiinsä Raamatun. Vuotta myöhemmin mies luki venäjänkielisen ”Luterilainen kirkko Skandinaviassa” -kirjan. Nämä

Herran palvelija Venäjällä sai kotiinkutsun

Mordvalainen sähköinsinööri Mikizh Mishin (3.2.1947–2.2.2018) sai vuonna 1987 käsiinsä Raamatun. Vuotta myöhemmin mies luki venäjänkielisen ”Luterilainen kirkko Skandinaviassa” -kirjan. Nämä teokset ohjasivat hänen tietään oman kansansa keskuuteen luterilaiseksi evankelistaksi ja Saranskin Moksha-ersäläisen seurakunnan johtajaksi. Mikizh Mishinille heräsi toive äidinkielisestä kirkosta. Paria vuotta myöhemmin hän koetti muuttaa Mordvaan aloittaakseen saarnaamisen. Aika ei ollut kuitenkaan vielä kypsä, vaan hän palasi vielä vuodeksi Kazakstaniin.

Vuonna 1990 Inkerin kirkko oli ”nousemassa tuhkasta”. Muutamat suomenkieliset seurakunnat kuuluivat vielä Viron evankelisluterilaiseen kirkkoon ja muodostivat sen rovastikunnan. Sain itse tutustua Mikizh Mishiniin huhtikuun alussa 1991 Pushkinin kirkolla, Inkerin rovastikunnan seurakunta-avustajakurssilla. Viro itsenäistyi elokuussa samana vuonna. Itsenäistyminen pakotti myös Inkerin kirkon järjestäytymään omaksi kirkokseen. Jo marraskuussa rekisteröitiin – vielä Neuvostoliiton viranomaisten toimesta – Mordvaan Mokshalais-ersäläinen seurakunta Viron kirkon alaisuuteen. Joulukuussa Neuvostoliitto lakkasi olemasta.

Jälkikäteen voi vain ihmetellä, mitä kaikkea historian suurissa myllerryksissä voi tapahtua. Vauhti oli kova. Mikizh Mishin oli seurakunnan perustajajäsen ja edelläkulkija. Hän oli määrätietoinen, rohkea uudistaja. Häntä ja muita hänen kaltaisiaan tarvittiin, kun lähdettiin liikkeelle uusien mahdollisuuksien avautuessa.

Vuonna 1996 diakoni Mishinin seurakunnalle ostettiin pieni talo. Muutamaa vuotta myöhemmin seurakunta alkoi rakentaa talon yhteyteen pientä kirkkosalia. Paimen oli vahvasti mukana hankkeessa. Rohkeasti hän meni suoraan rakennusliikkeiden johtajien luokse ja kysyi heiltä: ”Haluatteko, että mordvalaisilla olisi ikioma kirkko?” Kun sitten johtaja kysyi, miten hän voi auttaa, Mishin pyysi puutavaraa, kuorma-autoa, dieseliä, nosturia ja muuta tarpeellista. Hänen rohkeilla ovenkolkutuksillaan ja suomalaisten ja amerikkalaisten uskovien avustuksella valmistui uusi kirkko jo vuoden 2001 marraskuussa.

Mikizh Mishin oli evankelista. Usein hän kysyi ihmisiltä suoraan: ”Haluatteko pelastua?” Rohkeiden aloitusten myötä syntyi usein syviä keskusteluja. Piispa Aarre Kuukauppi vihki Mikizh Mishinin papiksi helmikuussa 2004. Mishinin Mordvan Saranskissa johtama seurakunta toimi läheisessä yhteistyössä, paitsi Inkerin kirkon, myös kaupungin toisen seurakunnan, Velmema seurakunnan, kanssa.

Mikizh Mishinin elämäntyötä, vahvaa näkyä ja ystävyyttä kunnioittaen ja kiittäen

Jukka Repo,
entinen Mordvan lähetti,
Kansanlähetyksen Venäjän työn aluekoordinaattori

 

Lahjoita tähän työhön: