Tämä on viides osa apulaislähetysjohtaja Teijo Peltolan opetussarjasta ”Mukana Jumalan lähetyksessä”. Opetussarja jatkuu myöhemmin syksyllä. Ensimmäinen osa on luettavissa täällä, toinen

Kapernaumin synagogan rauniot. Kuvituskuva: Pixabay

Jeesus kotikaupunkinsa synagogassa

Tämä on viides osa apulaislähetysjohtaja Teijo Peltolan opetussarjasta ”Mukana Jumalan lähetyksessä”. Opetussarja jatkuu myöhemmin syksyllä. Ensimmäinen osa on luettavissa täällä, toinen osa täällä kolmas osa täällä  ja neljäs osa täällä.  Koko opetussarja on kuunneltavissa  avaimia.net-kanavalla tästä linkistä.

Lähdemme nyt Jeesuksen ja hänen opetuslastensa matkaan; niihin maisemiin ja siihen ympäristöön, josta ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta lähti liikkeelle. Mitä Jeesuksen ja opetuslasten matkassa tapahtuu ja mitä voimme näkemästämme ja kuulemastamme oppia? Ja millä tavalla meitä kutsutaan – opetuslasten tavoin – mukaan Jumalan lähetykseen, sen eri tehtäviin? Tämän viidennen raamattutuokion aihe on ”Jeesus kotikaupunkinsa synagogassa.” Luen Luukkaan evankeliumin luvusta 4 jakeet 16–30.

Jeesus tuli Nasaretiin, missä hän oli kasvanut, ja meni sapattina tapansa mukaan synagogaan. Hän nousi lukemaan, ja hänelle ojennettiin profeetta Jesajan kirja. Hän avasi kirjakäärön ja löysi sen kohdan, jossa sanotaan:  ”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.”

Hän kääri kirjan kokoon, antoi sen avustajalle ja istuutui. Kaikki, jotka synagogassa olivat, katsoivat tarkkaavasti häneen. Hän alkoi puhua heille: ”Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.” Kaikki kiittelivät häntä ja ihmettelivät niitä armon sanoja, joita hänen huuliltaan lähti.

Kuitenkin he sanoivat: ”Eikö tuo ole Joosefin poika?” Jeesus sanoi heille: ”Kohta te kaiketi tarjoatte minulle sananlaskua ’Lääkäri, paranna itsesi!’ ja sanotte: ’Tee täälläkin, omassa kaupungissasi, kaikkea sitä, mitä sinun kerrotaan tehneen Kapernaumissa.’ ” Ja hän jatkoi: ”Totisesti: kukaan ei ole profeetta omalla maallaan. Uskokaa minua: Israelissa oli monta leskeä Elian aikana, silloin kun taivas ei antanut vettä kolmeen ja puoleen vuoteen ja koko maahan tuli kova nälänhätä. Silti Eliaa ei lähetetty heidän luokseen, vaan Sidonin maahan, Sarpatissa asuvan leskivaimon luo. Samoin Israelissa oli monta spitaalista profeetta Elisan aikana, mutta yhtäkään heistä ei puhdistettu, ainoastaan Naaman, joka oli syyrialainen.”

Tämän kuullessaan  kaikki, jotka olivat synagogassa, joutuivat raivon valtaan. He ryntäsivät paikaltaan, ajoivat Jeesuksen ulos kaupungista ja veivät hänet jyrkänteelle syöstäkseen hänet sieltä alas; kaupunki näet oli rakennettu vuorelle. Mutta Jeesus kulki väkijoukon halki ja jatkoi matkaansa. (Luuk. 4:16–30)

Tutussa synagogassa

Jeesuksen ja opetuslasten matka on suuntautunut Galileaan ja Jeesus saapuu kotikaupunkiinsa Nasaretiin, missä hän on kasvanut. On sapatti ja Jeesus suuntaa synagogaan, tuttuun ja rakkaaseen paikkaan. Jeesus on noin 30-vuotias. Seurakunta tuntee Jeesuksen, Joosefin ja Marian pojan. Oman kylän pojan maine on kiirinyt. Väkeä on liikkeellä – Jeesuksesta puhutaan kohta kaikkialla.

Jeesus on kotikaupungissa, jonka kadut, kujat ja ihmiset hän tuntee – ja monet rakennustyömaat. Siitäkin Jeesuksen perhe tunnetaan, että heillä on tapana käydä synagogassa. Sen tavan Jeesus oli vanhemmiltaan oppinut, ja niin hän tekee nytkin. Monta tuttua on paikalla. Jeesus nousee lukemaan, ja hänelle ojennetaan profeetta Jesajan kirja. Hän avaa kirjakäärön ja löytää sen kohdan, jossa sanotaan:
”Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta”. Jeesus lukee profetiaa, joka Raamatusta löytyy Jesajan kirjan luvusta 61, sen kolme ensimmäistä jaetta (Jes. 61:1–3)

Seuraa hiljaisuus. Jeesus käärii kirjan kokoon, antaa sen avustajalle ja istuutuu. Kaikki katsovat tarkkaavasti Jeesukseen, joka alkaa puhua: ”Tänään, teidän kuultenne, on tämä kirjoitus käynyt toteen.” Väki kiittelee ja ihmettelee ”armon sanoja, joita hänen huuliltaan lähti”. Moni kuitenkin kysyy: ”Eikö tuo ole Joosefin poika?”

Moni läsnäolija tunsi hyvin pyhät kirjoitukset ja ihmetteli yhtä kohtaa: Miksi Jeesus lopetti lukemisensa kesken virkkeen? Jeesus jätti sanomatta nämä sanat Jesajan profetiasta: ”päivää, jona Jumalamme antaa palkan”. Mitä Jeesus mahtoi tarkoittaa niin tehdessään?

Jeesus tiesi tasan tarkkaan mitä hän jätti pois. Tähän päivään mennessä lopullinen ”palkanmaksupäivä” ei ole vielä tullut. Jesajan jakeet kertovat meille kahdesta eri tapahtumasta, joiden välillä on jo pari tuhatta vuotta. Profeetan lupaama Messias on myös Herran kärsivä palvelija, joka on kuollut meidän syntiemme puolesta ja noussut kuolleista. Hän on antanut meille lähetystehtävän ja palaa kerran takaisin tuomitsemaan elävät ja kuolleet.

Nasaretin  synagogassa  läsnäolijat  kuulivat  sen,  mikä  heidän tulikin kuulla:
Tänään – – on tämä kirjoitus käynyt toteen.” Vielä ei ole koittanut tilinteon päivä. Vielä on armon aika.

Olemme kulkeneet Jeesuksen ja hänen opetuslastensa matkassa Nasaretiin synagogaan, missä Jeesus oli lapsesta asti tottunut käymään. Synagogassa Jeesus lainaa Jesajan profetiaa ja kertoo ensimmäisen kerran julkisesti olevansa Vanhan testamentin lupaama Messias.

Kun Jeesus astui tehtäväänsä, hän oli aikuinen mies – ei poika eikä nuorukainen. Kun hän astuu kutsumuksensa tielle, hän tietää, mihin ryhtyy ja mikä häntä odottaa. Sen hän saa myös konkreettisesti kokea, kun hänet aivan fyysisesti ajetaan pois kotikaupungistaan.

Jesajan kirja puhuu meille samaa sanomaa kuin Jeesuksen kotikaupungin asukkaille: Jeesus Kristus tuo todellisen riemuvuoden, kun hän sovituskuolemallaan ansaitsee ja lahjoittaa häneen turvautuville ikuisen perintöosan. Omistamme sen häneen uskovina jo nyt, ja kerran uskomme vaihtuu näkemiseen.

Tässä on syvimmiltään myös evankeliumin ydin. Jeesus Kristus on ristinkuolemallaan ja ylösnousemuksellaan voittanut sielunvihollisen vallan ja ostanut meidät vapaiksi sovintoverellään. Tätä hyvää uutista meidät Jeesuksen seuraajat on kutsuttu julistamaan ja viemään kaikkialle maailmaan.

Teijo Peltola
apulaislähetysjohtaja

Tule mukaan!

  • Liity Teijo Peltolan lähettäjätiimiin ja tilaa hänen uutiskirjeensä tästä.
  • Lahjoita tämän sivun linkin kautta tai tilille FI83 2070 1800 0283 25 (Suomen Ev. lut. Kansanlähetys) viitenumerolla 33145 . Tuki ohjataan Teijo Peltolan työhön.
  • Rukoile, että tämän artikkelin kautta lähetystyö tulee tunnetuksi ja evankeliumin sanoma leviää! Kiitos!