Jokapäiväinen hartauselämä on kristitylle luovuttamaton aarre. Se vahvistaa uskossa ja pienentää murheita. Voimme vaalia hyvinvointiamme monin tavoin. Nykyihminen voi jopa

Tarvitsemme itse kukin hengellistä ”tuoreravintoa” joka päivä. Missä muodossa ja milloin, se ei ole ratkaisevaa. Pääasia, että päättää antaa hartauselämälle aikaa. Kuvituskuva: Pixabay

Jotta jaksaisit

Jokapäiväinen hartauselämä on kristitylle luovuttamaton aarre. Se vahvistaa uskossa ja pienentää murheita.

Voimme vaalia hyvinvointiamme monin tavoin. Nykyihminen voi jopa tutkituttaa vitamiini- ja hivenainearvonsa. On itsestään selvää, että tarvitsemme monipuolista ravintoa,  liikuntaa ja riittävästi unta pysyäksemme toimintakykyisinä ja fyysisesti kunnossa. Henkinen hyvinvointi on yhtä lailla tärkeää.

Entä ovatko arvomme kohdallaan, mitä tulee hengelliseen hyvinvointiimme? Paitsi aikaa vaatii myös vaivannäköä, että säilymme hengellisesti elävinä ja kunnossa kaiken ikää. Päivittäinen hartauselämä kannattaa siksi aloittaa nyt, jos et ole sitä vielä tehnyt.

Vilvoittelua vai kilvoittelua?

Luin tyttäreni kanssa hänen raamatunlukuohjelmaansa Luukkaan evankeliumista. Luvussa 13 jakeessa 24 Jeesus puhuu kilvoittelusta. Kysyin tytöltä, mitä kilvoittelu mahtaa merkitä. Tyttäreni ehdotti, että kilvoittelu voi merkitä vaikka kylmäaltaaseen menoa. Kysyin, viekö vilvoittelu meitä lähemmäs Jeesusta. Meitä molempia nauratti.

Jeesuksen tarkoittama kilvoittelu merkitsee jokapäiväistä arkista elämää hänen seurassaan. Se alkaa kyllä altaasta, nimittäin kastealtaasta. Olemme syntisiä ja siksi tarvitsemme Jumalan armoa Kristuksessa päivittäin. Siksi kristitty opettelee päivittäin ravitsemaan itseään Jumalan sanalla. Se voi käytännössä sisältää esimerkiksi Raamatun lukemista, rukousta, hartaustekstien lukemista ja hengellisten laulujen laulamista.

Mannaa Jumalan kaikenikäisille lapsille

Israelin kansa sai erämaavaelluksellaan kerätä päivittäisen manna-annoksen. Varastoon sitä ei saanut haalia. Tuore manna on kuin tuore annos uskoa ja Pyhän Hengen täyteyttä, jonka Jumala haluaa lahjoittaa omilleen. Tarvitsemme itse kukin tätä ”tuoreravintoa” joka päivä. Hartaudenharjoituksen muoto ja ajankohta ei ratkaise. Olemme yksilöitä. Joku on virkeimmillään aamulla, toinen illalla. Yhdelle yhteinen rukous on luontevaa, toiselle se on kiusallista.

Perheissä vanhemmat luovat omat tapansa ja tyylinsä toteuttaa perhehartauksia. Oma väsymys ja lasten rajallinen kyky keskittyä asettavat omat haasteensa. Joskus voi toki miettiä, mikä on rakentavinta, uni vai rukous? Harvoin kuitenkaan näitä joutuu asettamaan vastakkain. Kyse on lopulta valinnasta. Mille asioille annan aikaani? Olenko valmis luomaan rutiineja, jotka kannattelevat itseäni ja muita perheenjäseniä? Lasten kanssa hienoimpia hetkiä voivatkin olla keskustelut vuoteen äärellä, ja heidän vilpittömät ja avoimet kysymyksensä Raamatusta ja Jumalasta.

Hengellisen elämän hoitosuunnitelma:

Päivittäin: Lue edes pieni pätkä Raamattua, hartauskirjaa ja rukoile.

Viikoittain: Etsi itsellesi jumalanpalvelusyhteisö. Jos mahdollista, käy ehtoollisella viikoittain tai ainakin mahdollisimman usein. Hakeudu itsellesi sopivaan pienpiiriin, jossa voit yhdessä toisten uskovien kanssa kasvaa uskossa. Sopivasta tapaamisvälistä voi aina neuvotella.

Vuosittain: Mieti, millaiset hengelliset tapahtumat rakentavat parhaiten sinua. Hakeudu muutaman kerran vuodessa hengellisille kesäjuhlille ja muihin suurtapahtumiin.

Vinkkejä päivittäiseen uskonelämän hoitamiseen:

1) Hyvän saarnan tai raamattutunnin kuuntelemisen voi yhdistää vaikkapa reippaaseen kävelylenkkiin. Internetissä on ladattavissa valtava määrä hyviä saarnoja ja raamattuopetuksia. Opetuksia voi käydä kuuntelemassa ja katsomassa esimerkiksi seuraavilla sivuilla ja kanavilla:

avaimia.net

Nuorten Maailma Youtubessa

Kansanlähetys Youtubessa

Areiopagi-podcastit

2) Jos lukeminen on jostain syystä hankalaa, hanki ääniraamattu ja kuuntele sitä työmatkoilla, lenkkeillessäsi tai levätessäsi.

3) Mikäli käytät ahkerasti sähköpostia, voit tilata itsellesi lyhyitä raamatuntekstejä tai hartauksia, jotka tulevat päivittäin sähköpostiisi (esimerkiksi Kotisatama/Sana sinulle tai listat.sley.fi/mailman/listinfo/manna).

4) Virsikirjan takaosasta löytyvät hetkirukoukset. Valmiit rukoukset kantavat ja rikastuttavat omaa rukouselämää.

5) Hyvä hartauskirja tai raamatunlukuopas on hyvä päivittäinen matkatoveri.

Vaikka laiskottaa, rukoile silti.

Poimintoja nettikeskusteluista:

“Luen Raamattua, rukoilen ja kuulostelen Jumalan puoleen… Minusta tuntuu, että omat hiljentymiset ovat tarpeen. Vähättelemättä yhteisiä hartauksia, kaipaan yksin hiljentymistä, omaan tahtiin lukemista, rukoilua ja kuuntelua ilman muiden antamia raameja.”

“Rukoilemme päivittäin iltarukouksen tai Isä meidän -rukouksen. Jos on mielen päällä jotain erityisiä aiheita, niin niitä asioita tuodaan mukaan rukoukseen. Rukouksen jälkeen kaikki perheenjäsenet kertovat vuorollaan, mistä ovat tänään kiitollisia, ja sitten mennään nukkumaan.”

“Me luetaan kotona aamulla psalmi ja rukous. Töitten jälkeen illalla on vuorossa evankeliumiteksti, epistolateksti ja joku Vanhan testamentin teksti… Olen itse aika laiska tällaisten suhteen, mutta perheellisenä on pakko pitää yllä jotain rytmiä ja antaa lapselle mahdollisuus kuulla viisautta.”

“Hetkipalveluksesta rukoilen vähintään laudesin ja vesperin päivittäin… Käymme vaimon kanssa myös messussa kerran viikossa. Elämässä on usein aikoja, kun ei huvittaisi rukoilla. Silloin varsinkin huomaa, kuinka tärkeää on pitää kiinni tietystä rukouksen rytmistä.”

Virpi Kurvinen
toimittaja

Artikkeli on julkaistu Uusi Tie -lehden ensimmäisessä numerossa vuonna 2017.