Herra tekee sinut pääksi eikä hännäksi. 5. Moos. 28:13 Jerusalemin Jumalan huone -seurakunnassa vietettiin uudenvuoden juhlaa. Siellä saimme kuulla opetusta

Tänä vuonna sekä juutalainen uusivuosi 5779 että etiopialainen uusivuosi 2011 osuivat lähekkäisiin päiviin syyskuussa. Juhlaruuilla on paljon vertauskuvallisia merkityksiä. Kuva: Tuula Siljanen

Juutalaisessa uudenvuoden juhlassa on paljon symboliikkaa

Herra tekee sinut pääksi eikä hännäksi. 5. Moos. 28:13

Jerusalemin Jumalan huone -seurakunnassa vietettiin uudenvuoden juhlaa. Siellä saimme kuulla opetusta juutalaisen uudenvuoden vertauskuvista. Yksi niistä on kalan pää, jota monet juutalaiset syövät juhlan aattona. Kalan syömiseen liittyy toivotus: Herra tehköön sinut pääksi eikä hännäksi! Tämä toivotus muistuttaa juutalaisten oppineiden mukaan siitä, että meidän pitäisi toimia esimerkillisesti ja ahkerasti, jotta menestyisimme. He liittävät kyseisen Viidennen Mooseksen kirjan lauseen Jumalan käskyjen noudattamiseen. Kotiseurakuntamme pastorin Talin mukaan kalan pää korostaa myös sitä, miten meidän tulisi keskittyä Jeesukseen ja antaa Kristuksen saada arvovalta seurakuntamme ja kotimme päänä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Kalan syömiseen liittyy toivotus: Herra tehköön sinut pääksi eikä hännäksi! Kuva: Tuula S.

Tänä vuonna sekä juutalainen 9.9.2018 illalla alkanut uusi vuosi 5779 että etiopialainen tiistaina 11.9. 2018 alkanut uusi vuosi 2011 osuivat aivan samoihin päiviin. Koimme itsemme etuoikeutetuiksi, kun saimme juhlia uutta vuotta yhdessä etiopialaisten ystäviemme kanssa Jerusalemissa.

Uudenvuoden juhlassa Israelissa on paljon symboliikkaa, joka tulee esille kalan lisäksi juhlien aikana tarjottavien hedelmien valikoimassa. Ylimmässä kuvassa näkyy seurakuntamme uudenvuoden juhlapöytä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Uudenvuoden aterialla syödään myös hunajaan kastettuja omenaviipaleita – uudesta vuodesta toivotaan yhtä makeaa kuin hunaja omenan pinnalla. (Lähde https://jchelsinki.fi/fi/juutalainen_vuosi_ja_juhlapyhat) Kuva: Tuula S.

Niin kuin juutalaisuudessa yleensäkin, niin myös meidän seurakunnassamme symbolit saavat vielä oman henkilökohtaisemman merkityksensä. Pöydän kaksi kynttilää kuvaavat Israelia ja Etiopiaa ja sitä erityistä yhteyttä ja siunausta, joka näiden maiden välillä on.

Pastorimme mukaan kokonainen leipä kuvaa uskovien yhteyttä Jeesuksessa ja granaattiomenat runsaine siemenineen hengellistä hedelmää ja Jumalan siunauksia elämässämme. Samaa ajatuskulkua jatkaa omenoiden kastaminen hunajaan, josta kaikki juhlaan osallistuneet saivat lopuksi nauttia. Niitä syödessämme toivotimme toisillemme makeaa uutta vuotta.

Myöhään yöhön kestäneen kokouksemme lopussa kaksi messiaanista pastoria puhalsi shofaria eli oinaansarvea. Shofarin äänen tarkoituksena on saada meidät miettimään mennyttä vuotta ja elämäämme sekä valmistautumaan tulevaan vuoteen. Shofarin ääni on juutalaisuuden mukaan enemmän kuin puhe, laulu tai ääni; se on sanaton sydämen rukous Jumalan puoleen. Se on Jumalan puoleen kääntymistä ilman sanoja kielellä, joka ylittää esteitä, avaa portteja ja ilmaisee sanattomasti ihmisen riippuvuutta Jumalasta, kaiken Luojasta.

Minulle tuo shofarin ilmaisema rukous muistuttaa Hannan sydämen rukousta. Hän vuodatti sydämensä tuskan Jumalalle, eikä hänen rukoillessaan kuulunut mitään ääntä. Silti Jumala kuuli ja vastasi. Mekin voimme luottaa siihen, että Jumala kuulee myös meidän sanattomat rukouksemme.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Shofarin ääni on juutalaisuuden mukaan enemmän kuin puhe, laulu tai ääni; se on sanaton sydämen rukous Jumalan puoleen. Esko Siljanen otti kuvan seurakunnan puhujanpöntön edessä olleesta shofarista.

Juutalaisen ja etiopialaisen uuden vuoden alkaessa ja oman kuluvan vuotemme kääntyessä syksyyn saamme turvallisesti jättäytyä kokonaan Jumalan armon ja hänen siunauksensa varaan. Toivotan sinulle makeaa ja siunattua uutta vuotta Jerusalemista päänä eikä häntänä!

Tuula Siljanen
Kirjoittaja toimii Lähi-idässä koulutus- ja opetustehtävissä.

Tule mukaan!

  • Liity Siljasten lähettäjätiimiin ja tilaa heidän uutiskirjeensä tästä.
  • Lahjoita tämän sivun linkin kautta tai tilille FI83 2070 1800 0283 25 (Suomen Ev. lut. Kansanlähetys) viitenumerolla 23809. Tuki ohjataan Siljasten työhön.
  • Rukoile Jumalan omaisuuskansan puolesta! Kiitos!