Kansanlähetys juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivalta Japanin lähetystyössä. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään 1.7–31.12.2018 keräys työn jatkumiseksi myös tulevaisuudessa. Keräyksen puitteissa julkaisemme

Ensimmäisiä Japanin lähettejä vuonna 1972

Kansanlähetyksen Japanin työ täyttää 50 vuotta

Kansanlähetys juhlii tänä vuonna 50-vuotista taivalta Japanin lähetystyössä. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään 1.7–31.12.2018 keräys työn jatkumiseksi myös tulevaisuudessa. Keräyksen puitteissa julkaisemme Suuressa mukana -sivustolla työn historiasta ja nykyisyydestä kertovia juttuja noin kerran kuussa. Tässä ensimmäisessä jutussa Jorma Pihkala kertaa Kansanlähetyksen työtä Japanissa sen alusta nykyisyyteen saakka. Tervetuloa mukaan matkalle Japaniin!

Kansanlähetyksen Japanin työn 50-vuotinen historia jakautuu kolmeen jaksoon. Ensimmäiset lähetit Kimmo ja Ritva Juutilainen saapuivat maahan vuoden 1968 joulukuussa. He liittyivät Norjan luterilaisen lähetyksen (NLM) riveihin. NLM oli aloittanut pioneerityön maassa sodan jälkeisessä ”kristinusko-buumissa” vuonna 1951. NLM oli nopeasti aloittanut uusia seurakuntia Länsi-Japanin alueelle. Ne olivat juuri myös organisoituneet omaksi Länsi-Japanin ev.lut. kirkoksi. NLM:n sisällä Kansanlähetys aloitti pioneerityön Kakogawan ja Akoon kaupungeissa. Akoohon saatiin rahoitetuksi myös pieni kirkkorakennus. Vaikka laajempi mielenkiinto kristinuskoa kohtaan oli jo laantunut, Luterilaisen Tunnin radiotyön seurantana uusia työpisteitä yhä syntyi.

Vuodesta 1975 Kansanlähetys joutui toimimaan itsenäisenä uskonnollisena yhteisönä. Täysin alusta alkanut pioneerityö keskittyi aluksi Shikokun saaren Tokushiman lääniin, johon syntyi kolme seurakuntaa kirkkorakennuksineen.

Lähettijoukkoa Yoshinogawan kirkolla Tokushiman läänissä vuonna 1981

Pian työ levisi myös pääsaarelle Otsun kaupunkiin.  Näinä vuosina saatiin varsin paljon uusia ihmisiä mukaan sekä pyhäkouluihin että jumalanpalveluksiin järjestämällä esimerkiksi evankelioimiskokouksia, filmikokouksia, leirejä, retkiä ja konsertteja. Naisille suunnatut ruokapiirit olivat myös suosiossa niin kuin yhä tänäänkin.

Vuonna 1989 Kansanlähetys ja Länsi-Japanin kirkko solmivat yhteistyösopimuksen. Kansanlähetyksen aloittamat seurakunnat liitettiin kirkkoon ja työ jatkui yhteistyönä lähetyksen ja kirkon välillä. Uusina työpisteinä alkoivat Nishinomiyan ja Awajin sekä HAT-Koben seurakunta, samalla kun Otsun työ yhdistettiin Nishinomiyan seurakuntaan.

Buddhalaisen Korkein totuus -nimisen uususkonnon kaasuisku Tokion metrossa vuonna 1995 muutti Japanin ilmapiirin vahvasti uskonnon vastaiseksi. Kristillinen lähetystyö vaikeutui ja erityisesti uusien lasten tavoittaminen tuli vaikeaksi. Vuoden 2011 suurmaanjäristys ja tsunami ovat kääntäneet tilanteen paremmaksi, kun kristillinen avustustyö on avannut uusia ovia yhteiskuntaan.

Viime vuosina Kansanlähetys on antanut merkittävän panoksen myös Länsi-Japanin kirkon vanhemmissa seurakunnissa, Koben luterilaisessa raamattukoulussa ja teologisessa seminaarissa. Radio- ja internet-työkin jatkuu, vaikka kaupalliset radioasemat ovatkin nykyään aika ynseitä kristillisille ohjelmille. Viime aikoina musiikkityöhön ja nuorisotyöhön on pyritty panostamaan erityisesti, jotta ikääntyviin seurakuntiin saataisiin uutta verta.

Lähettikunta Japanissa on kokenut sukupolvenvaihdoksen. Se on viime vuosina ollut keskimäärin kymmenen hengen luokkaa. Koska Japanissa on vain 0,7 prosenttia kristittyjä, se on maailman toiseksi suurin tavoittamaton kansakunta. Rukoilemme uusia työntekijöitä ja herätystä sinne: ”Eikä ole pelastusta kenessäkään toisessa, sillä ei ole taivaan alla ihmisille annettu muuta nimeä (kuin Jeesus), jossa meidän tulisi pelastua.”

Jorma Pihkala

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Yhä tänään japanilaiset tarvitsevat toivon sanomaa syntien anteeksi saamisesta ja ilosta, joka siitä seuraa. Jeesus voi antaa epätoivoiselle ihmiselle toivon ja ilon, jotka kestävät ja kantavat taivaaseen saakka. Tätä toivoa ja iloa olemme saaneet jakaa Kansanlähetyksen kautta japanilaisille jo 50 vuoden ajan, eikä sanoma ole vanhentunut.

Tue työtämme Japanissa, jotta Japanin työ saa jatkua myös seuraavat 50 vuotta!

Keräyksen viite: 73008
Tilinumero: FI14 5043 1920 0034

Tutustu lähetteihimme Japanissa, tilaa uutiskirje ja ryhdy lähettäjäksi!

#toivo&iloitseJapani -keräyksellä 1.7.–31.12.2018 kerätään varoja  Kansanlähetyksen lähetystyöntekijöiden työlle Japanissa.