Muutama vuosi sitten olimme Japanissa tuuramassa lähettien kesälomaa, Ananin seurakunnassa. Välillä raamattupiireihin tuli väkeä myös naapuriseurakunnista. Yhden opiskelutilanteen jälkeen eräs

Valkamat lähdössä kesätyöntekijöiksi Japaniin vuonna 2016.

Kansanlähetyksen sydämellä on Raamatun opetus myös kaukomailla

Muutama vuosi sitten olimme Japanissa tuuramassa lähettien kesälomaa, Ananin seurakunnassa. Välillä raamattupiireihin tuli väkeä myös naapuriseurakunnista. Yhden opiskelutilanteen jälkeen eräs kymmeniä vuosia seurakunnassaan vastuuta kantanut rouva sanoi: ”Kiitos siitä, että aikoinaan opetit meille paljon Raamattua. Mietimme matkalla tänne, että emme varmaan enää olisi seuraamassa Jeesusta, jos emme olisi nuorina kristittyinä saaneet juurtua Jumalan sanaan. Muistelimme ahdistavia tilanteita, joissa on ollut suuri houkutus jäädä pois seurakunnasta. Mutta kun tiedämme Raamatusta, miten varma on pelastus, jonka Jeesus on valmistanut, emme ole voineet jättää häntä.”

Itä-Tokushiman seurakunnan raamattupiiri vuodelta 1986

Jeesuksen kylväjävertaus kuvaa hyvin Japanin lähetystyötä.

Tien oheen pudonneista siemenistä, jotka linnut söivät, Jeesus sanoi: ”Aina kun joku kuulee sanoman valtakunnasta eikä ymmärrä sitä, tulee Paholainen ja sieppaa pois sen, mikä hänen sydämeensä on kylvetty. Tätä tarkoittaa tien oheen kylvetty siemen.”

Kun Japanissa ihminen tulee ensimmäistä kertaa kristillisen kirkon tilaisuuteen tai kun meillä on mahdollisuus kertoa jollekin japanilaiselle Jumalan valmistamasta pelastuksesta, käy usein juuri näiden Jeesuksen sanojen mukaan.

Kallioisesta maaperästä Jeesus sanoi: ”Kylvö kallioiseen paikkaan kuvaa sitä, joka sanoman kuullessaan heti ottaa sen iloiten vastaan, mutta joka kestää vain hetken, koska häneltä puuttuvat juuret. Kun tulee ahdinko tai vaino sanan tähden, hän luopuu kohta.”

Yhdeltä työkaudelta on mieleeni voimakkaasti jäänyt nuori pariskunta, jolle sain kertoa kristinuskon perusasioita useita kertoja. Joka kerta kun opiskelimme, he olivat innoissaan siitä, että maailman Luoja on valmistanut heillekin näin valtavan pelastuksen. Tutkimme yhdessä uskontunnustusta, jossa on kerrottu selkeästi Raamatun keskeiset asiat. Molemmat kyselivät, iloitsivat ja rukoilivat. Sitten yhtäkkiä he lakkasivat käymästä kirkolla. En tiedä, millaista ahdinkoa tai vainoa he saivat kokea. Ehkä suku kielsi heitä tulemasta kirkolle. Ehkä heitä uhattiin suvusta erottamisella. Joka tapauksessa emme heitä enää sen jälkeen nähneet.

Ohdakkeisiin pudonneista siemenistä Jeesus sanoi: Kylvö ohdakkeisiin tarkoittaa ihmistä, joka kuulee sanan mutta jossa sana ei tuota satoa, koska tämän maailman huolet ja rikkauden viettelys tukahduttavat sen.”

Japanissa on virallisesti kahdeksan tunnin työaika, mutta ylitöitä tehdään paljon. Monet, varsinkin miehet, ovat lähes naimisissa työpaikkansa kanssa. Yhteiskunta, ystävät ja suku asettavat melkoisia vaatimuksia ja paineita ja kiusauksia jokaiselle kristitylle: Kuinka pystyn ottamaan aikaa kristittyjen yhdessäoloon, Raamatun lukemiseen ja rukoukseen, niin että pääsen kasvamaan Jeesuksen tuntemisessa?

Mutta osa jyvistä putosi hyvään maahan ja antoi sadon, mikä sata, mikä kuusikymmentä, mikä kolmekymmentä jyvää.”

Tämäkään osa Jeesuksen vertauksessa ei ole Japanissakaan utopiaa. On ollut ilo nähdä, miten monet kristityt ovat kasvaneet uskossa ja vetävät Jeesuksen yhteyteen sukulaisiaan, naapureitaan ja ystäviään. Tällaisia hedelmää tuottavia kristittyjä ovat usein juuri ne, jotka alusta asti ovat käyneet ahkerasti opiskelemassa Raamattua.

Jo Valkamien työvuosina lasten leireillä tutkittiin innokkaasti Raamattua

Näiden hyvään maahan pudonneiden siementen kasvua saamme tänäänkin yhdessä tukea Japanissa tehtävän lähetystyön kautta.

Kiitos, että sinäkin olet Suuressa mukana.

Pirkko Valkama
Pirkko ja Sakari Valkama ovat toimineet lähetystyössä Japanissa yhteensä noin kaksikymmentä vuotta vuosina 1975 -2000.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Yhä tänään japanilaiset tarvitsevat toivon sanomaa syntien anteeksi saamisesta ja ilosta, joka siitä seuraa. Jeesus voi antaa epätoivoiselle ihmiselle toivon ja ilon, jotka kestävät ja kantavat taivaaseen saakka. Tätä toivoa ja iloa olemme saaneet jakaa Kansanlähetyksen kautta japanilaisille jo 50 vuoden ajan, eikä sanoma ole vanhentunut.

Tue työtämme Japanissa, jotta Japanin työ voi jatkua myös seuraavat 50 vuotta!

Keräyksen viite: 73008
Tilinumero: FI14 5043 1920 003452

Tutustu lähetteihimme Japanissa, tilaa uutiskirje ja ryhdy lähettäjäksi!

#toivo&iloitseJapani -keräyksellä 1.7.–31.12.2018 kerätään varoja  Kansanlähetyksen lähetystyölle Japanissa.