Kevät saapuu Japaniin noin kuukautta Suomea edellä. Kun Pohjolassa maa on vielä lumesta valkoinen, Japanin saarten ylle levittäytyy valkoinen ja

Kirsikankukkien aikaan

Kevät saapuu Japaniin noin kuukautta Suomea edellä. Kun Pohjolassa maa on vielä lumesta valkoinen, Japanin saarten ylle levittäytyy valkoinen ja vaaleanpunainen kukkataivas. Kirsikkapuiden eli sakuroiden kukinta on kaivattu kevään merkki ja juhla. Vajaan parin viikon aikana, jonka puut ovat kukassa, kaikki kynnelle kykenevät vauvasta vaariin käyvät hentoja kukkia ihastelemassa ja valokuvaamassa.

Mieleeni on piirtynyt kuva pyörätuolissa olleesta vanhuksesta, jonka hoitaja toi puita katsomaan. Vanhuksen kasvoja kirkastanut hymy sai omankin mieleni iloiseksi. Pimeyden laskeutuessa valaistut ”yösakurat” saavat nekin sankat ihmismassat liikkeelle.

Perheet sekä ystävykset ja työpaikkojen seurueet levittäytyvät retkialustoineen ja -eväineen piknikille puistoihin kukista ja keväästä nauttimaan. Kengät jätetään siististi alustan ulkopuolelle, ja herkulliset eväslaatikot eli bentoot otetaan esiin. Piknikin päätteeksi roskat kannetaan kotiin tai paikalle tuotuihin keräyslaatikoihin. Japanissa kun ollaan, roskia näkee kadulla vain harvoin.

Huhtikuussa alkaa uusi koulu- ja työvuosi. Se tietää kiireistä aikaa, mutta sitä ennen nautitaan hetki vapaudentunteesta ja keväästä. Nuori äiti on komentanut koulutiensä aloittavan ekaluokkalaisen mustassa koulupuvussaan ja randoseru-reppu selässään kuvattavaksi puiden katveeseen. Tärkeät hetket on ikuistettava.

Joka kevät imeydyin itsekin mukaan kukkienkatseluhumuun. Vuosi toisensa jälkeen kukista oli napattava uudet kuvat, ja hanamiin eli kukkienkatselujuhlaan liittyy monta mukavaa muistoa ystävien ja seurakuntalaisten kanssa vietetyistä hetkistä. Joinain vuosina kukinta osui samaan aikaan pääsiäisen kanssa. Silloin tuntui konkreettisesti, että luontokin julisti uuden elämän ja Jeesuksen ylösnousemuksen ihmettä.

Hanami-piknikillä HAT-Koben seurakuntalaisten kanssa.

Hämmästyin, kun muutama vuosi sitten löysin ensimmäiset tipun ja pupun kuvin koristellut keksit ja suklaat kaupasta. Kaupallinen pääsiäinen on vähitellen rantautumassa kauas itäänkin. Syytä juhlintaan tavallinen japanilainen tuntee vielä huonommin kuin joulun merkitystä. Joulu ja pääsiäinen ovatkin oivia tilaisuuksia pitää esillä evankeliumia ja kutsua kirkkoon niitä, jotka eivät yleensä osallistu jumalanpalveluksiin.

Perhejumalanpalvelukset lasten esityksineen, konsertit ja juhlat hauskoine ohjelmanumeroineen madaltavat muutoin korkeaa kynnystä kirkkoon. Hauskanpidon ja herkuttelun lisäksi ei pääsiäisen kristillinen sanoma jää epäselväksi: kuolema on voitettu, Jeesus on noussut kuolleista! Sitä suurta uutista ja toivon siementä saamme yhdessä olla kylvämässä japanilaisille tänäkin pääsiäisenä.

Ulla Pendolin

Kolme ristiä ja tyhjä hauta julistavat Jeesuksen kuolemaa ja ylösnousemusta HAT-Koben seurakunnan näyteikkunassa. Kuva: Daniel Nummela

Lahjoita tähän työhön: