”Ihmiset eivät pidä Jumalaa esillä juhlapäivänä, ja siksi he unohtavatkin Jumalansa.”  Näin kertoo syyrialainen kristitty  kioskissaan kokemuksiaan saksalaisesta kristillisyydestä. Hän

Kun kristitty Syyriasta kohtasi Euroopan kristillisyyden

”Ihmiset eivät pidä Jumalaa esillä juhlapäivänä, ja siksi he unohtavatkin Jumalansa.”  Näin kertoo syyrialainen kristitty  kioskissaan kokemuksiaan saksalaisesta kristillisyydestä. Hän on joutunut etsimään paikkaansa sodan keskellä Syyriassa ja päätynyt lopulta perheineen Saksaan.

Kotimaassaan bussiyrittäjänä toiminut mies pitää nyt pientä supermarkettia saksalaisessa pikkukaupungissa. Kioskin seinää koristaa puulatikoista tehty Jeesuksen risti.

”Kaipaan joulun ja esimerkiksi uuden vuoden viettoa. Olen kyllä ollut täällä näissä juhlissa, mutten tuntenut niitä kristillisiksi juhliksi; niissä ei ollut kristillistä perinnettä kovinkaan paljon. Minun tyttäreni itki, hän haluaisi takaisin Syyriaan, koska siellä juhlat tuntuvat juhlilta. Syyriassa kokoukset, jumalanpalvelukset, ovat todella suuria. Kaikki tulevat kirkkoon tapaamaan toisiaan, ja juhlia jatketaan kodeissa yötä myöten”,  mies kertoo perheensä kokemuksista kädet ilmaa viuhtoen.

Miehen kertomus paljastaa, miten koemme kaiken oman kulttuurimme kautta. Siinä missä luterilaisina koemme olomme kotoisaksi, toisesta maasta tullut ihmettelee, missä on kaikki ilo ja riemu. Pakolaisaallon myötä seurakuntamme ovat muutoksessa. Yhteen kokoontuvat kristityt muodostavat seurakunnan, ja tänä päivänä kokoonnumme usein yhteen eri maista tulleiden kristittyjen kanssa. Seurakunnat ovat tulleet monikulttuurisiksi. Tämä  muuttaa kokoontumisiamme.

”Maahanmuuttajat voisivat tuoda raikkaan tuulahduksen kirkkoomme. He pitäytyvät Raamattuun ja julistavat evankeliumia innokkaasti. Suuri kysymys on, miten seurakunnat ja kirkko kykenevät ottamaan heidät vastaan. Ei ole kysymys vain sellaisista käytännön kysymyksistä kuin tulkkien löytämisestä vaan ennen muuta asenteista. Onko niitä, jotka avaavat kotinsa, seurakuntansa ja sydämensä?

Merkittävä kysymys on myös se, joustaako kirkon rakenne niin, että maahanmuuttajien yhteisöistä voisi tulla osa kirkkoamme. Olisiko tässä vihdoin se vaihe, jolloin alueseurakuntien rinnalle voitaisiin luoda toisenlaisen seurakunnan malli?”

Näin kirjoittaa Timo Junkkaala  blogikirjoituksessa Herätys tuli sittenkin seurakuntalainen.fi sivustolla.

Vaikka elämä saisi uudet muodot ja alkaisi uudelleen, kaipaus kotimaahan jää: ”Toivon, että rukoilette Syyrian sodan loppumista, jotta elämä voisi alkaa siellä uudestaan. Ei vain minun perheeni puolesta, vaan koko Syyrian puolesta. Minulla on siellä niin paljon ystäviä ja sukulaisia, ei ainostaan kristittyjä, vaan myös muslimeja.” Näin syyrialaismies tiivistää rukouspyyntönsä Suomen kristityille.

Kuuntele tästä haastattelu Raamattuavain Extrassa 26.5.2018

Veijo Olli
kirjoittaja toimii Kansanlähetyksen radio- ja televisiotyön koordinaattorina.