Kansanlähetyksen ydinmissio on määritelty näin: ”Evankelioikaa kansa evankelioimaan kansoja”. Usein tuntuu siltä, että Kansanlähetyksen työstä puhuttaessa korostuu erityisesti ulkomailla tehtävä

Matalaa kynnystä etsimässä

Kansanlähetyksen ydinmissio on määritelty näin: ”Evankelioikaa kansa evankelioimaan kansoja”. Usein tuntuu siltä, että Kansanlähetyksen työstä puhuttaessa korostuu erityisesti ulkomailla tehtävä lähetystyö. Missio ei kuitenkaan rajoitu vain kaukomaille, vaan lähetystyölle on jatkuvaa tarvetta myös Suomessa. Evankeliumista osattomia ihmisiä kohtaa kaikkialla – työpaikalla, koulussa, ruokakaupassa tai vaikkapa kaupungilla kuljeskellessaan.

Tällaista kotikentälle suuntautuvaa lähetystyötä, jota voidaan kutsua myös tavoittavaksi evankeliointityöksi, on toteutettu eri tavoin. Meillä Pohjois-Karjalassa sitä on toteutettu organisoidusti erityisesti syksyisin ja keväisin järjestettävän Kansanlähetysopiston toimintaviikon aikana. Toimintaviikolla opiston  opiskelijat hajaantuvat pienissä, yleensä 4–5 hengen, ryhmissä Kansanlähetyksen eri piirijärjestöjen alueille harjoittelemaan tiimityöskentelyä ja Jumalan käytössä olemista sekä tutustumaan piirien tekemään työhön. Kyse on siis eräänlaisesta työharjoittelusta.

 

Toimintaviikkolaisten kanssa on perinteisesti toteutettu ainakin pienimuotoinen katuaktio. Tapana on ollut järjestää ilmainen kahvi-, tee- ja mehutarjoilu, jonka yhteydessä halukkaat ovat saaneet myös ilmaisia esitteitä, kirjoja tai lehtiä. Tällaisen menettelyn on havaittu madaltavan kynnystä päästä juttelemaan ohikulkijoiden kanssa. Kahvikupposen ääressä voi luontevasti rupatella monenlaisista asioista, ja hämmästyttävän usein uskonasiatkin ovat tulleet ennemmin tai myöhemmin puheeksi ikään kuin omalla painollaan. Vastaan on tullut monenlaisia ihmisiä, ajattelutapoja ja elämäntarinoita. Parhaimmillaan kohtaamiset ovat voineet johtaa evankeliumin läpimurtoon, ja vähintään jonkinlaisen jäljen juttutuokio on varmasti aina jättänyt. Sana koskettaa poikkeuksetta tavalla tai toisella.

Viime syksynä toimintaviikkolaiset pääsivät tutustumaan myös hiukan totutusta poikkeavaan toimintaan, kun vierailimme perjantain ja lauantain välisenä yönä Joensuun torilla päivystävässä teebussissa. Teebussityön näky on ollut mennä sinne, missä evankeliumia kaivataan usein kaikkein kipeimmin, kohtaamaan niitä ihmisiä, jotka moni haluaisi kiertää mahdollisimman kaukaa. Teebussi on paikka, jossa käyvät etenkin alkoholistit, narkkarit ja muut elämän monella tavalla päähän potkimat ihmiset. Bussissa työskentelevät eri seurakuntien evankelistat haluavat kohdata nämä ihmiset heidän omista lähtökohdistaan käsin, asettua heidän asemaansa ja tuoda evankeliumin valon pimeyden keskelle. Toiset säikähtävät tuota valoa ja vetäytyvät syvemmälle varjoihin, toiset jäävät kiitollisina sen lähelle. Usein nekin, jotka aluksi säikkyvät ja vierastavat valoa, uskaltavat ennen pitkää tulla sen luokse. Toisinaan uskalluksen löytyminen vie kuitenkin aikaa.

Kahvipöytäaktio ja teebussityö ovat kumpikin omalla paikallaan mainioita väyliä päästä kohtaamaan evankeliumia kaipaavia ihmisiä. Ne ovat kuitenkin vain eräitä esimerkkejä siitä, miten tavoittavaa työtä voi tehdä. Tapoja voi löytää monia muitakin. Haluaisinkin  haastaa Sinut pohtimaan ja kyselemään Herralta, miten juuri Sinä voisit tehdä evankeliointityötä lähialueellasi.

Siunausta syksyysi!

Teemu Sarkkinen

Auta meitä tekemään yhä enemmän ja tehokkaammin evankelioimistyötä kotimaassa. Kutsumme sinut rukoilemaan työn puolesta ja osallistumaan tavoittavaan työhön omalla alueellasi. Allaolevan linkin kautta voit myös tehdä nettilahjoituksen kotimaan evankelioimistyöhön. Kiitos mukanaolostasi!

Anna lahjasi tähän työhön: