Puhe Kansanlähetyspäivillä Ryttylässä 7.7.2018. Hyvää päivää. Olen kiitollinen siitä, että voin yhdessä teidän Kansanlähetyspäiville tulleiden veljien ja sisarten kanssa maistella

Länsi-Japanin ev.lut. kirkon presidentti Rei Nagata Kansanlähetyspäivillä vaimonsa Miki Nagatan kanssa. Kuva: Philippe Gueissaz

Kylväjä lähti kylvämään – Kylväjävertaus Japanissa

Puhe Kansanlähetyspäivillä Ryttylässä 7.7.2018.

Hyvää päivää. Olen kiitollinen siitä, että voin yhdessä teidän Kansanlähetyspäiville tulleiden veljien ja sisarten kanssa maistella Jumalan sanaa.

Puhumme siis kylväjävertauksesta ja neljästä erilaisesta siemenestä. Mietin, mikä näistä kylvetyistä siemenistä kuvastaisi Japania. Vaikeaa kysymystä pohdittuani totesin, että itse asiassa kaikki neljä sopivat Japanin kohdalle.

Linnut söivät ne siemenet, jotka putosivat tien oheen. Nämä linnut kuvastavat paholaista. Paholainen toimii todellakin Japanissa, mutta se ei välttämättä näytä pahalta ja pelottavalta, vaan enemmänkin ikään kuin huomaamattomalta ja läpinäkyvältä. Se on uskonnottomuuden paholainen. Ihmisiä, jotka ajattelevat, etteivät he tarvitse uskonntoa, on Japanissa todella paljon.

Seitsemän vuotta sitten Itä-Japanissa oli suuri maanjäristys, jonka seurauksena tsunami-hyökyaalto aiheutti valtavia tuhoja  esimerkiksi yhdessä ydinvoimalassa. Länsi-Japanissa, niin sanotun nankai-alueen mannerlaattojen liittymäkohdalla, odotetaan suurta maanjäristystä minä hetkenä hyvänsä. Siksi monet ihmiset ovat ymmärtäneet, että näkyvä todellisuus ei välttämättä ole luotettavaa. Ajateltiin, että nämä katastrofit tai niiden pelko lisäisi sellaisten ihmisten määrää, jotka luottavat jumaliin tai buddhiin. Mutta niin ei käynyt. Nytkin on paljon ihmisiä, jotka pitävät ennustuksista, mutta inhoavat uskontoa. Uskoisin, että tämä on paholaisen toimintatapa Japanissa.

Toinen osa siemenistä putosi kallioiseen paikkaan. Jyvät itivät kyllä heti, mutta koska niillä ei ollut juuria syvällä maassa, ne kuihtuivat auringonpaisteessa. ”Raamatun opetus on hyödyllistä! Onpa hyviä sanoja!” Silläkin tavalla ajattelevia ihmisiä on paljon Japanissa. Jotkut pitävät erityisesti gospel-lauluista ajatellen, että ne virvoittavat sydämen ja antavat voimaa. Mutta sellaisia ihmisiä, jotka Jumalan edessä tunnustaisivat oman syntisyytensä ja etsisivät pelastusta Jeesuksessa, on todella vähän.

Kolmas joukko siemeniä tipahteli ohdakkeiden keskelle. Ohdakkeet tukahduttivat niiden kasvun. Ohdakkeet kuvastavat erilaisia tämän maailman kiusauksia. Japanissakin on paljon kiusauksia, mutta erityisen suuri on työn kiusaus. Monet uhraavat sekä oman vapaa-aikansa että perheen kanssa vietettävän ajan työlle. Päämääränä on, että ahkera työnteko tuottaa ehkä vähän enemmän rahaa. Taustalla on kuitenkin myös se ajatus, että minun pitämäni vapaa aiheuttaa muille ylimääräistä vaivaa. Tämä johtaa pahimmillaan paitsi ylitöistä aiheutuviin rasituskuolemiin myös väsymyksen takia tehtäviin itsemurhiin.

Mikä on todella tärkeää? Mikä on tärkeämpää kuin työ? Jos emme rehellisesti mieti näitä elämän tärkeysjärjestyksiä, häiritsevät ohdakkeet jatkavat kasvuaan.

Loput siemenistä putosivat hyvään maahan ja tuottivat 30–60–100-kertaista satoa. Kuvastaako tällainen Japania? Kyllä vain! Sillä kylvetty siemen on Jumalan sanaa. Vaikka se olisi yhtä pieni kuin sinapinsiemen, niin senkin siemenen sisällä on elämää.

Jokin aika sitten löytyi tuhansia vuosia sitten rakennetusta Egyptin pyramidista saviruukku. Työntekijä kantoi suurta arkkua ja pudotti sen vahingossa maahan. Voi ei! Ruukkuun tuli särö, josta ryöpsähti esiin paljon pienenpieniä siemeniä. Muutama päivä myöhemmin huomattiin, että maahan pudonneet siemenet olivat alkaneet itää. Kyllä, kaukaisen Egyptin tuhansia vuosia vanha vilja alkoi itää. Aivan ihmeellistä! Miten se oli mahdollista? Koska siemenen sisällä on elämää.

Jumalan sana on elävä sana. Tämän Jumalan sanan, Raamatun sanan, vastaanottaminen sellaisenaan on meille Länsi-Japanin evankelisluterilaisessa kirkossa tärkeää. Tämän raamattu-uskollisuuden olemme oppineet Kansanlähetyksen läheteiltä. Raamatun sanoman uskominen nöyrästi ja luottaminen vain ristin Jeesuksen Kristukseen – siinä on meidän varma toivomme.

Seurakunnassa, jossa olen tällä hetkellä pappina, on kerran kuussa lauantaisin erityinen lastentilaisuus. Siihen Lauantaiklubiin osallistuu noin 20 ihmistä. Aloitamme puoli yhdeltätoista, leikimme, laulamme ja kuuntelemme raamattuopetusta. Viime kuussa puhuimme Nooan arkista ja vedenpaisumuksesta. Lapset kuuntelivat aivan hiljaa. Raamattuopetuksen jälkeen on erityisohjelmaa, kuten keksiongintaa, seikkailurata tai lentävien lelujen askartelua. Ohjelman jälkeen syömme yhdessä lounasta. Tiskivuoro on lasten vastuulla, ja sen jälkeen on vapaata leikkiaikaa. Vaikka ohjelma virallisesti loppuu jo klo 13, niin kukaan ei lähde kotiin silloin. Yleensä lapset leikkivät tyytyväisinä klo 15:een asti ja palaavat sitten koteihinsa.

Emme tiedä, tulevatko nämä lapset aikuisina yhä kirkkoon. Mutta luotamme siihen, että siinä siemenessä, jota olemme kylväneet lasten sydämiin, on elämä. Aivan niin kuin kävi Egyptin pyramidista löydetyille jyville, uskon, että näissä lapsissa – ehkä heidän vartuttuaan mummoiksi ja vaareiksi  – tämä kylvetty sana voi itää, puhjeta kukkaan ja tuottaa hedelmää. Elämää tuottava voima ei ole meissä itsessämme, vaan se on Jumalan sanan voimassa.

Haluan toivottaa teille kaikille siunausta Jeesuksen nimessä!

Rei Nagata,
Länsi-Japanin ev.lut. kirkon presidentti
Himejin ev.lut. seurakunnan vastuupastori

 

Tue työtämme Japanissa, jotta Japanin työ voi jatkua myös seuraavat 50 vuotta!

Keräyksen viite: 73008
Tilinumero: Suomen Ev.lut. Kansanlähetys FI14 5043 1920 0034

Tutustu lähetteihimme Japanissa, tilaa uutiskirje ja ryhdy lähettäjäksi!