Kuka olet ja miten olet päätynyt lähtemään Kansanlähetyksen kautta ulkomaille töihin? Olen Maria Karjalainen, vastasyntyneiden sairauksien hoitoon erikoistunut lastenlääkäri eli

Lähtöprosessissa

Kuka olet ja miten olet päätynyt lähtemään Kansanlähetyksen kautta
ulkomaille töihin?

Olen Maria Karjalainen, vastasyntyneiden sairauksien hoitoon erikoistunut lastenlääkäri eli neonatologi. Lähes kymmenen vuotta sitten opiskelin Kansanlähetysopistolla Raamattua. Tuolloin Kansanlähetys tuli tutuksi ja opiston pihapiiri alkoi tuntua kotoisalta. Opiskeluajoistani alkaen olen pohtinut sitä, mitä kristittynä lääkärinä työskenteleminen tarkoittaa kohdallani. Olen myös jo lapsesta asti kokenut kutsua työskennellä kristittynä ulkomailla. Viimein syksyllä 2014 tuli oikea aika alkaa konkreettisesti kysellä, olisiko minulle oikeasti tarvetta jossain päin maailmaa. Tämä johti siihen, että elokuussa 2016 jätin sairaalatyöt toistaiseksi taakseni ja siirryin opiskelijaksi Kansanlähetysopiston lähetyslinjalle.

Minkälaista on ollut opiskella tiivissä yhteisössä ihmisten kanssa, jotka
myös prosessoivat lähtöään?

Ulkomaille lähtöön liittyvien asioiden pohtiminen on edennyt syksyn mittaan luontevasti sen mukaan, millaisia aiheita opinnoissamme milloinkin on käsitelty. Olemme saaneet opetusta Raamatun lisäksi esimerkiksi kielen oppimisesta uudessa kulttuurissa, erilaisiin kriisitilanteisiin varautumisesta, johtamisesta ja monikulttuurisessa ympäristössä työskentelystä. Näistä ja monista muista asioista olemmekin porukalla keskustelleet automatkoilla, lounastauoilla ja välillä iltamyöhäänkin. Olemme myös rukoilleet paljon yhdessä. On ollut antoisaa elää tätä vaihetta muiden kanssa, jotka pohtivat juuri samoja kysymyksiä.

Mihin olet menossa ja mitä tulet siellä tekemään?

Mahdollisesti muuttaisin Etiopian Addis Abebaan syksyn 2017 kuluessa. Toiveenani olisi alkuun opiskella amharan kieltä, sillä paikallisten ihmisten kohtaaminen ja keskustelut heidän kanssaan arjesta, uskosta, sairauksista ja terveydestä tuntuvat minulle tärkeiltä. Kielikurssin jälkeen voisin näillä näkymin työskennellä omassa ammatissani kristillisessä sairaalassa vastasyntyneiden puolella samalla kouluttaen muita.

Joulukalenterin videolla (luukku 21) opiskelukaverisi esittelivät, mitä aikovat ottaa mukaan lähtiessään työalalleen. Mitä sinä aiot ottaa mukaan?

Olen kuullut, että yöt Etiopiassa ovat kylmiä, joten haaveilen oikein lämpöisestä peitosta. Samoin äidin neulomat villasukat lähtevät ehdottomasti mukaan. Lisäksi ensi joulua ajatellen löysin aidon kuusen näköisen ja kokoisen joulukuusiverhon, johon saa viriteltyä jouluvalotkin.

Mikä saa sinut innostumaan tulevasta työstä jo nyt Suomessa ollessa?
Miksi työhön kannattaa muidenkin lähteä mukaan rukouksin ja taloudellisesti tukien?

Haaveissani on alusta asti ollut nimenomaan Afrikassa työskentely, voittekin siksi arvata, miten riemastuin, kun Kansanlähetyksessä alettiin suunnitella kohdalleni juuri Etiopiaa. Vain muutamilla lääkäreillä koko maassa on sama koulutus kuin minulla, joten työskentelystäni siellä lienee suurempi hyöty kuin Suomessa. Olen innoissani siitä, että saan käyttää ammattitaitoani ja samalla toimia selkeästi kristittynä lääkärinä ja siten osoittaa eri maista, kulttuureista ja uskonnoista tuleville potilaille Kristuksen rakkautta. Odotan erilaisia keskusteluja ja rukoilemista näiden kohtaamieni ihmisten kanssa.

Minulle tärkeitä tästä kristittyjen yhteisestä tehtävästä puhuvia Raamatun kohtia lähetyskäskyn lisäksi ovat esimerkiksi 1. Kor. 1:17 ja Matt 5:16. En voi enkä halua lähteä matkaan omin voimin, ilman rukouksia ja taloudellista tukea. Tahdon olla siellä kaukana käsinä toimimassa ja siten mahdollistamassa myös sinun osallistumisesi konkreettisesti auttamaan Etiopian lapsia. Tulethan mukaan tekemään tätä työtä yhdessä?

Miksi kuulumiskirjeesi kannattaa tilata?

Odotan itsekin sitä, millaisia jännittäviä tilanteita edessäni on, millaisia ihmisiä kohtaan ja kuinka saan nähdä Jumalan toimivan. Näitä ja monia muita juttuja toivon pääseväni kirjeissäni jakamaan kanssasi.

Kysymyksiin vastasi lähetyslinjalla opiskeleva Maria Karjalainen.
Käy myös katsomassa joulukalenterin luukusta 21 hänen opiskelukavereidensa video. Lähde tukemaan Mariaa täällä.