Tämä on neljäs osa apulaislähetysjohtaja Teijo Peltolan opetussarjasta ”Mukana Jumalan lähetyksessä”. Ensimmäinen osa on luettavissa täällä, toinen osa täällä ja kolmas

Kuvituskuva: Pixabay

Lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket

Tämä on neljäs osa apulaislähetysjohtaja Teijo Peltolan opetussarjasta ”Mukana Jumalan lähetyksessä”. Ensimmäinen osa on luettavissa täällä, toinen osa täällä ja kolmas osa täällä. Koko opetussarja on kuunneltavissa  avaimia.net-kanavalla tästä linkistä.

Lähdemme nyt Jeesuksen ja hänen opetuslastensa matkaan; niihin maisemiin ja siihen ympäristöön, josta ilosanoma Jeesuksesta Kristuksesta lähti liikkeelle. Mitä Jeesuksen ja opetuslasten matkassa tapahtuu ja mitä voimme näkemästämme ja kuulemastamme oppia? Ja millä tavalla meitä kutsutaan – opetuslasten tavoin – mukaan Jumalan lähetykseen, sen eri tehtäviin? Tämän neljännen raamattutuokion aihe on ”Lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket.”

Kun Jeesus eräänä päivänä seisoi Gennesaretinjärven rannalla ja väkijoukko tungeksi hänen ympärillään kuulemassa Jumalan sanaa, hän näki rannassa kaksi venettä. Kalastajat olivat nousseet niistä ja huuhtoivat verkkojaan. Jeesus astui toiseen veneistä ja pyysi Simonia, jonka vene se oli, soutamaan rannasta vähän ulommaksi. Sitten hän opetti kansaa veneessä istuen.

Lopetettuaan puheensa Jeesus sanoi Simonille: ’Souda vene syvään veteen, laskekaa sinne verkkonne.’ Tähän Simon vastasi: ’Opettaja, me olemme jo tehneet työtä koko yön emmekä ole saaneet mitään. Mutta lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket.’ Näin he tekivät ja saivat saarretuksi niin suuren kalaparven, että heidän verkkonsa repeilivät. He viittoivat toisessa veneessä olevia tovereitaan apuun. Nämä tulivat, ja he saivat molemmat veneet niin täyteen kalaa, että ne olivat upota.

Tämän nähdessään Simon Pietari lankesi Jeesuksen jalkoihin ja sanoi: ’Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.’ Hän ja koko hänen venekuntansa olivat pelon ja hämmennyksen vallassa kalansaaliin tähden, samoin Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen pojat, jotka olivat Simonin kalastuskumppaneita. Mutta Jeesus sanoi hänelle: ’Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.’ He vetivät veneet maihin ja jättäen kaiken lähtivät seuraamaan Jeesusta.” (Luuk. 5:111)

Jeesus on siirtynyt Juudeasta Galileaan ja kutsuu mukaansa ensimmäiset opetuslapset. Kun kuljemme Jeesuksen matkassa, kaikki näyttää tapahtuvan kovin tavallisesti ja keskellä arkea. Jeesus ei juokse eikä hötkyile. Kaikki tapahtuu keskellä tavallisten ihmisten tavallista elämää. Tavallisten ihmisten tavallisen elämän keskelle Jumalan valtakunnan todellisuus murtautuu, kun on Jumalan aika.

Simon eli Pietari ja Andreas olivat veljeksiä, samoin Jaakob ja Johannes, joiden isä Sebedeus mainitaan myös nimeltä. Pietari, Andreas, Jaakob ja Johannes kuuluivat samaan kalastuskuntaan ja olivat siis jo entuudestaan tuttuja ja työkavereita, jotka olivat oppineet tuntemaan toisensa kalastajan raskaassa työssä; hyvinä ja huonoina päivinä ja aamuyön raskaina tunteina. Heidän kutsumisensa Jeesuksen opetuslapseksi kerrotaan Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeissa (Matt. 4:18–22; Mark. 1:16–20).

On aamu ja kalaa ei ole tullut. Luukas kertoo enemmän ja yksityiskohtaisemmin kuin Matteus ja Markus. Väkeä tungeksii rannalla Jeesuksen ympärillä kuulemassa Jumalan sanaa. Rannassa on kaksi venettä, ja yön väsyttämät kalastajat ovat nousseet rantaan huuhtomaan verkkojaan. Jeesus astuu toiseen veneistä ja pyytää Pietaria soutamaan rannasta ulommaksi ja laskemaan verkot syvään veteen. Pietari – ammattimies – estelee ensin, mutta suostuu sitten. ”Opettaja, me olemme jo tehneet työtä koko yön emmekä ole saaneet mitään. Mutta lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket.”

Kalansaalis on valtava ja verkot repeilevät. Pietari lankeaa Jeesuksen jalkoihin ja sanoo: ”Mene pois minun luotani, Herra! Minä olen syntinen mies.” Pelko ja hämmennys valtaa kalastajat, mutta näille pelon ja hämmennyksen vallassa oleville Jeesus esittää kutsun, joka on sekä henkilökohtainen että yhteinen: ”Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.” He vetivät veneet maihin ja jättäen kaiken lähtivät seuraamaan Jeesusta” (Luuk. 5:1–11).

Jeesus oli tavannut Pietarin ja muitakin opetuslapsia jo aiemmin (Joh. 1:35–51). Opetuslapsilla on jo jonkinlainen käsitys ja aavistus, kenen kanssa he ovat tekemisissä, mutta tähän asti elämä oli jatkanut arkista uomaansa kalastajan ammatissa. Nyt kaikki kuitenkin muuttuu, kun Jeesus kutsuu heidät opetuslapsikseen. Siinä hämmennyksen syy; Jeesuksen opetus ja tunnusteot kyllä vakuuttavat, mutta mikä minä olen Jeesuksen seuraajaksi ja työtoveriksi?

Uskon, että Pietarin ja Andreaksen ja Jaakobin ja Johanneksen kokemus omasta riittämättömyydestä on jotain sellaista, joka kuuluu kaikkina aikoina kutsuun Jumalan valtakunnan työhön ja osallistumiseen Jumalan lähetykseen. Jeesuksen ensimmäisistä opetuslapsista kerrotaan, että he olivat pelon ja hämmennyksen vallassa, kun Jeesus kutsui heidät. Kun Jumala kutsuu ja saamme sen etuoikeuden, että saamme olla mukana hänen työssään, siihen kouluun kuuluu myös sen oppiminen, että omat eväät ja oma kalansaalis eivät riitä.

Niin kuin Jeesus tunsi ensimmäiset opetuslapsensa, hän tuntee myös minut ja Sinut. Niissä tehtävissä, joihin hän meitä kutsuu ja joissa hän meitä käyttää, hän antaa meille myös sen taidon ja osaamisen, jota tarvitsemme. Ennen kaikkea hän on kiinnostunut siitä, mitä me olemme, ja kutsuu meidät, niin kuin ensimmäiset opetuslapsensa ”olemaan kanssaan” ja sitten lähettääkseen ja valtuuttaakseen heidät tehtäviinsä. (Mark. 3:14).

Yön väsyttämät ja kalansaaliin hämmentämät Pietari, Andreas, Jaakob ja Johannes vastasivat kutsuun myöntävästi. Eivät he vielä silloin tienneet, mitä kaikkea tie Jeesuksen seurassa toi tullessaan. Parempi niin. Jeesus Kristus on – nimenomaan lähetystehtäväänsä liittyen – luvannut olla kanssamme ”kaikki päivät.” (Matt. 28:20). Se lupaus on voimassa tänäänkin, ja antaa meille rohkeutta Pietarin tavoin sanoa – missä palvelutehtävässä toimimmekaan – ”Lasken vielä verkot, kun sinä niin käsket”.

Teijo Peltola
apulaislähetysjohtaja

Tule mukaan!

  • Liity Teijo Peltolan lähettäjätiimiin ja tilaa hänen uutiskirjeensä tästä.
  • Lahjoita tämän sivun linkin kautta tai tilille FI83 2070 1800 0283 25 (Suomen Ev. lut. Kansanlähetys) viitenumerolla 33145 . Tuki ohjataan Teijo Peltolan työhön.
  • Rukoile, että tämän artikkelin kautta lähetystyö tulisi tunnetuksi ja evankeliumin sanoma leviäisi! Kiitos!