”Minun laumani on hajonnut, kun se on jäänyt paimenetta”, julisti profeetta Hesekiel Israelin kansalle. Jumalan lapset muodostavat lauman, seurakunnan. Paimenuus

Lauma kaipaa paimenta

”Minun laumani on hajonnut, kun se on jäänyt paimenetta”, julisti profeetta Hesekiel Israelin kansalle. Jumalan lapset muodostavat lauman, seurakunnan. Paimenuus vahvistaa ja johdattaa seurakuntaa sen vaeltaessa eteenpäin. Ilman paimenta lauma voi jäädä polkemaan paikoilleen tai hajaantua kuka mihinkin suuntaan. Kaikkialle hajonnut tai paikalleen jäänyt seurakunta ei pysty toimimaan, eivätkä sen jäsenet voi hyvin.

Seurakunnan muodostavat erilaiset jäsenet. Jokaisella on vahvuuksia, heikkouksia, lahjoja, pelkoja, unelmia ja kokemuksia niin hyvästä kuin pahasta. Paimenuus auttaa erilaisia ihmisiä muodostamaan seurakunnan, joka elää  tehtäväänsä todeksi avoimesti toisiinsa tutustuen ja toisiaan huomioiden.

Paimen on se, joka huolehtii seurakunnasta. Hän huolehtii raviten ja vaalien laumaansa. Seurakunnan sisällä paimenuus toteutuu monen jäsenensä kautta. Pienpiirien vetäjät ja eri ryhmien kokoajat ovat paimenia seurakunnassa  hengellisinä isinä ja äiteinä arjen keskellä.

Paimenuus on rinnalla kulkemista, toiseen tutustumista ja tukemista. Suurissa kaupunkiseurakunnissa voi olla vaikeaa toteuttaa paimenuutta, mutta pienpiirit seurakunnan sisällä avaavat paimenuudelle väylän. Usein seurakunnan paimen toimii pienpiirien ja ryhmien vetäjien paimenena. Pienpiirien ja ryhmien vetäjät vuorostaan ovat paimenia omalle ryhmälleen. Näin jokaiselle löytyy riittävän henkilökohtainen ja läheinen paimen.

Ovatko Hesekielin sanat myös meidän ajallemme? Onko laumamme hajoamassa tai jäämässä paikoilleen? Tarvitsemme ja kaipaamme paimenuutta. On hyvä käydä rukoillen nostamaan paimenia ja ymmärtää oma osa paimenuudessa lauman jäsenenä. Herra, vahvista laumaasi, kutsu ja nosta paimenia!

Helsingin Kansanlähetyksen missiosihteeri, diakoni Seppo Palonen opettaa teemasta avaimia.net kanavalla: Lammas tarvitsee paimenen.

Lisää Raamattuavain-opetuksia avaimia.net-kanavalla.

Raamattuavain-opetukset Radio Dein taajuuksilla arkisin kello 7.05 ja 17.15, sekä koko päivän avaimia.net-kanavalla.  Opetukset kuullaan kokonaisuudessaan lauantaiaamuna kello 8.35 alkavassa Raamattuavain Extrassa.


Veijo Olli

Kirjoittaja toimii Kansanlähetyksen radio- ja televisiotyön koordinaattorina.

Tilaa Veijo Ollin rukouskirje tästä linkistä.