Pakolaistyöntekijämme Kreikassa kirjoittaa: Kiitos rukouksistanne. Saamme kiittää Jumalaa siitä, että Morian pakolaisleiri Lesvoksen saarella säästyi hirmumyrskyltä. Pääsin nyt kolmen vuoden

Kolmisen vuotta sitten suurin osa pakolaisten veneistä rantautui tämän sataman lähellä sijaitsevalle rannalle. Kuva: Vesa Sipari

Lesvoksen saarella

Pakolaistyöntekijämme Kreikassa kirjoittaa:

Kiitos rukouksistanne. Saamme kiittää Jumalaa siitä, että Morian pakolaisleiri Lesvoksen saarella säästyi hirmumyrskyltä. Pääsin nyt kolmen vuoden jälkeen vierailemaan uudelleen tuossa paikassa, jota on uutisissa moitittu huonoista oloista.

Morian leiri on rakennettu noin 3 100 ihmiselle, mutta tällä hetkellä heitä on alueella noin 9 000, joista arviolta 2 500 asuu leirin ulkopuolella niin kutsutussa ”oliivipuutarhassa”.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Noin 2 500 pakolaista asuu leirin ulkopuolella niin kutsutussa ”oliivipuutarhassa”. Sen portilla kyltti toivottaa pakolaiset tervetulleeksi useilla kielillä. Kuva: Vesa Sipari

Mielestäni leirillä oli kuitenkin tapahtunut hurjasti parannuksia ja olosuhteita oli kehitetty. Pakolaisilla oli nyt paremmat mahdollisuudet pitää huolta hygieniastaan, ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien asukkaiden asemaa oli parannettu. Leirillä oli omat, muusta leiristä eristetyt alueensa alaikäisille, ilman vanhempia oleville lapsille, yksinäisille naisille ja perheille.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Pakolaislapset ovat saaneet tanskalaiselta avustusjärjestöltä paidat, jotka kertovat olennaisen. Lapsissa on tulevaisuus. Kuva: Vesa Sipari

Tunnelma oli rauhallinen, mutta usein illat ja yöt ovat levottomia ja tappelujakin esiintyy. Tämä on tosin hyvin ymmärrettävää, kun jopa 55  kansallisuutta olevia ihmisiä laitetaan samaan paikkaan ja jokaisella on omat rankat ja koskettavat elämäntarinansa.

Keskusteluissa nousi esiin huoli nuorten miesten ja poikien huumeiden käytöstä. Se on varmasti suorassa suhteessa mielenterveysongelmiin. Kaiken kaikkiaan monet vapaaehtoiset ja järjestöt tekevät siellä hyvää ja tärkeää työtä hallituksen toimijoiden kanssa hyvin rajallisilla resursseilla. Tulossa on kylmä talvi, ja kevyitä rakennelmia ja telttoja ei ole suunniteltu sellaista varten. Valtio yrittää siirtää ihmisiä pois saarelta, mutta se on hidasta, varsinkin kun tulijoita on edelleen 200–300 viikossa. Hirmumyrsky ei onneksi iskenyt saarelle, mutta sadetta ja tuulta on riittänyt. Kiitos rukouksistanne!

Tapasin erään nuoren miehen teetupaillassa, jollainen järjestetään leirin läheisessä varastorakennuksessa kahdesti viikossa. Tämä nuori mies, jota kutsun Hapaksi, oli ollut leirillä kaksi kuukautta ja oli vielä toiveikas mantereen puolelle pääsyn ja työn löytymisen suhteen. Hän oli käynyt vain viisi luokkaa koulua ja auttanut sen jälkeen ruokkimaan perhettään tekemällä töitä rakennuksilla.

Hapa oli lukenut Raamattua paljon ja puntaroi Islamin ja Jeesuksen välillä. Häntä kosketti ja veti puoleensa Jeesuksen opetus vihollisten rakastamisesta ja rauhasta, jonka hän on luvannut omilleen. Toisaalta hän kertoi olevansa muslimi, ja Jeesus on heille yksi hyvin tärkeä profeetta. Hän yritti ymmärtää, mitä merkitsee, että Jeesus kertoi olevansa ainoa tie, totuus ja elämä. Rohkaisin Hapaa rukoilemaan ja pitämään korvansa ja sydämwnaä avoinna, sillä Herra on luvannut vastata.

Pääsimme tapaamaan myös perhettä, jonka isä oli nuorena miehenä ajanut autokolarin. Onnettomuudessa oli kuollut välittömästi kaksi ihmistä. Parin päivän kuluttua miehen oma äiti oli menehtynyt kolarissa saamiinsa vammoihin. Perheet eivät antaneet tätä anteeksi, joten pojan oli pakko lähteä maasta Tadžikistaniin. Siellä hän meni naimisiin ja lähti nyt perheensä kanssa etsimään paikkaansa Euroopasta.

Miehellä oli edelleenkin erittäin kovia itsesyytöksiä ja häpeätä tapahtuneesta. Asuminen stressaavalla pakolaisleirillä jo yhdeksättä kuukautta oli vain huonontanut hänen mielenterveyttään. Koetimme rohkaista häntä. Yksi matkalaisistamme on miehen tuttu aiemmilta ajoilta, ja hän aikoo ylläpitää yhteyttä jatkossakin.

Vesa Sipari
kirjoittaja toimii pakolaistyössä Kreikassa

Tule mukaan auttamaan pakolaisia!

– Kun lahjoitat tämän artikkelin kohdalla, tukesi kohdistuu pakolaistyöhön Kreikassa.
– Kertalahjoituksessa, erillisenä tilisiirtona suoraan pankkiin, tilinumero on FI83 8000 1501 5451 08 ja viite 23906.
– Jos kiinnostuit pakolaistyöstä, tilaa Sipareiden uutiskirje täältä.
– Rukoile pakolaisten puolesta.

Jumalan siunausta sinulle.