Jokainen meistä on kutsuttu Jumalan yhteyteen ja tulevaan hääjuhlaan. Jokainen meistä on arvokas, ja Jeesus haluaa kohdata meitä jokaista henkilökohtaisesti.

Sinä olet saanut kutsun. Loistavaa! Kuva: Pixabay.

Olet kutsuttu Jumalan yhteyteen

Jokainen meistä on kutsuttu Jumalan yhteyteen ja tulevaan hääjuhlaan. Jokainen meistä on arvokas, ja Jeesus haluaa kohdata meitä jokaista henkilökohtaisesti. Olemmeko valmiita ottamaan uskon askeleita kohti Jumalaa ja otammeko kutsun vastaan?

Kutsu hääjuhlaan

Aika monet meistä ovat saaneet joskus kutsun häihin. Minäkin sain kutsun häihin, joita vietettiin kesällä 2018. Vuoden ajan ennen tulevia häitä meillä oli kotona jääkaapin ovessa morsiusparilta saatu magneetti, jossa luki heidän etunimensä ja tuo tärkeä päivämäärä 28.7.2018. Vielä varmemmaksi vakuudeksi noin kuukausi ennen häitä tuli tuolta naimisiin menevältä nuoreltaparilta kutsukortti, jossa oli heidän kuvansa, lisätietoa häistä ja tämä tärkeä päivämäärä. Kutsukortti laitettiin magneetin viereen jääkaapin oveen.  Ne yhdessä muistuttivat, että minut ja perheeni oli todellakin kutsuttu häihin.

Kun Raamatussa puhutaan siitä, että Jumala kutsuu ihmistä, puhutaan usein taivaallisiin hääjuhliin kutsumisesta. Jumalan kutsuprosessi on jotakuinkin samanlainen kuin tämä häihin kutsuminen. Jumalallakin on hyvissä ajoin lähetetty yleisluontoisempi viesti. Jumala ilmoittaa itsensä yleisellä tasolla esimerkiksi luomakunnan kautta ja kansojen kohtaloiden kautta. Jumala on jättänyt yleisen kutsunsa ihmisen omaantuntoon, niin että ihmisillä on luonnostaan jatkuva etsintä ja haku päällä. Ihmisellä on kaipuu taivaallisiin hääjuhliin eli Jumala-yhteyteen. Synti on vienyt meidät kauas Jumalasta ja siksi kaipaamme yhteyteen Jumalan kanssa.

Jääkaappini ovessa pitkään ollut magneetti päivämäärineen kuvasi tätä Jumalan yleistä kutsua. Samoin postista tullut hääkutsukortti kuvasi Jumalan erityistä ilmoitusta.

Raamattu on Jumalan erityinen ja selkeä ilmoitus. Raamattu on tarkka kutsu Jumalan valtakuntaan. Jumalan kutsun voi ymmärtää myös yksilötasolla niin, että Jumala kutsuu monta kertaa. Joku on voinut esimerkiksi lapsena saada opetusta ja sydämessä on yleinen muistutus Jumalasta. Myöhemmin elämässä Jumalan kutsu saattaa käydä kohti vielä läheisemmin ja yksityiskohtaisemmin. Kutsu saattaa tulla tarkemman hääkutsukortin tavalla, kuten minäkin sain serkultani kutsun häihin.

Tarvitsemme Jumalan kutsun rautalangasta väännettynä. Me tarvitsemme tämän rakkausviestin sellaisella tekstityksellä, sellaisella äänellä, sellaisilla sanoilla, jotka ymmärrämme ja pystymme ottamaan vastaan. Serkkupoikani tapa viestiä rakkautta oli se, että hän lähetti jo vuotta ennen tulevia häitä magneetin muistuttamaan tärkeästä päivämäärästä. Lisäksi hän lähetti varmemmaksi vakuudeksi vielä erillisen kutsukortin. Ajattelin, että tällä kaikella serkkuni haluaa viestiä: Anssi, sinä olet minulle tärkeä ja rakas! Minulle on tärkeää, että te pääsette mukaan hääjuhliin.

Kaikkivaltias Jumalakin valitsi tapansa viestiä rakkautensa meille ihmisille. Taivaallinen Isä lähetti ainoan poikansa Jeesuksen maailmaan kutsumaan ja etsimään meitä ihmisiä. Jumalan kutsu on siinä, että Jeesus on tehnyt kaiken valmiiksi meitä varten ristin sovituskuolemallaan ja ylösnousemuksellaan. Jumala kutsuu meitä yhteyteensä, ja siihen tarvittiin Jeesuksen toiminta ihmisenä. Jeesus palautti synnin rikkoman ihmisen ja Jumalan suhteen sellaiseksi, että ihminen voi turvallisesti lähestyä Jumalaa Jeesuksen kautta.

Jeesus on Jumalan lähettämä kutsukortti. Raamattu kertoo Jeesuksesta, joka on Jumalan kutsukortti hänen yhteyteensä. Siksi toivonkin, että jos haluat saada taivaallisen kutsun, luet Raamattua.

Tuntui todella hienolta saada serkulta kutsu häihin. Kutsun ydinviesti oli siinä, että meille oli tulossa upea ja hieno yhteinen perhejuhla. Kuitenkin sillä hetkellä, kun otin tuon serkulta tulleen kutsuviestin vastaan, minussa heräsi monenlaisia murheita ja epäolennaisia ajatuksia sekä kysymyksiä. Mietin, osaavatkohan meidän lapset käyttäytyä häissä. Mitä pitäisi tai voisi antaa häälahjaksi? Miten häihin matkustaminen loogisesti sujuu? Onkohan perheen naisväellä mitään päällepantavaa? Pahimmassa tapauksessa tällaiset epävarmuustekijät olisivat voineet estää minua menemästä häihin.

Jumalan kutsun suhteen meillä, kun ihmisiä olemme, voi nousta mieleen tällaisia kaikenlaisia epäolennaisia kysymyksiä. Ei anneta niiden ajatusten ohjata, vaan otetaan Jumalan hieno kutsu vastaan sellaisena kuin se todella on.

Kutsuttu, mutta mihin?

Mihin kaikkeen hyvään Jumala meitä Raamatun sanan kautta kutsuu? Mihin sinä olet kutsuttu?

1. Olet kutsuttu Jumalan lapseksi.
2. Olet kutsuttu Jumalan työtoveriksi.
3. Olet kutsuttu taivaan kotiin.

Ensimmäiseksi olet kutsuttu Jumalan lapseksi:

Taivaan Isä on luonut sinut omaksi lapsekseen ja vahvistanut sen, että olet Jumalan lapsi, lähettämällä Jeesuksen veljeksesi ja vapahtajaksesi. Jeesukseen uskoessasi olet jo nyt Jumalan valtakunnan täysivaltainen kansalainen.

Olet osallinen Jeesuksen pelastavista teoista, ristinkuolemasta ja ylösnousemukses-ta. Jeesuksen ystävänä olet hänen kauttaan jo nyt osallinen kaikista mahdollisista Raamatun lupauksista, niistäkin lupauksista, joita et ole tiedostanut. Olet kutsuttu Jumalan lapseksi.

Toiseksi olet kutsuttu Jumalan työtoveriksi:

Jumala tekee työtään tässä maailmassa, koska hän haluaa pelastaa tämän maailman. Voisi kuvitella, että näin isossa hankkeessa Jumala tarvitsisi erityisiä yhteistyö-kumppaneita, esimerkiksi enkeleitä. Jumalan logiikka on kuitenkin erilainen. Hän kutsuu työtovereikseen sinua ja minua. Häntä ei haittaa se, ettemme ole täydellisiä rakennusmiehiä, koska rakennuttaja on täydellinen. Meidät kaikki on kutsuttu Jumalan missioon eli viemään eteenpäin ilosanomaa Jeesuksesta sanoin ja teoin. Sinä olet kutsuttu Jumalan työtoveriksi.

Kolmanneksi olet kutsuttu taivaan kotiin:

Kutsu taivaallisiin häihin on jo takataskussasi, vaikka taivaalliset hääjuhlat eivät vielä ole alkaneet. Ihmisyyden suurin merkitys aukeaa perillä taivaassa, jossa ei ole mitään syntiä eikä vajavaisuutta. Me saamme joka päivä muistuttaa itseämme siitä ilosta, joka meitä kerran odottaa taivaassa. Jumalan perimmäinen kutsu on siinä, että saamme viettää iankaikkisuuden Herran Jeesuksen kanssa. Sinä olet kutsuttu taivaan kotiin. Jumala on kutsunut sinut, koska olet todella arvokas ja ainutlaatuinen Jumalan silmissä.

Raamatussa sanotaan Jesajan kirjan luvussa 43: Älä pelkää. Minä olen lunastanut sinut. Minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. (Jes. 43:1)

Siellä sanotaan myös: Koska olet arvokas minun silmissäni, koska olet kallis ja rakas, minä luovutan kansanheimoja sinun sijastasi, kansakuntia sinun henkesi hinnaksi. (Jes. 43: 4)

Olet arvokas

Kerron esimerkin siitä, kuinka arvokas sinä olet Jumalan silmissä:

Englantilainen merisankari lordi Nelson johti Britannian sotalaivastoa useissa merkittävissä taisteluissa 1700- ja 1800-lukujen taitteessa. Kerran lordi Nelson lähti purjehtimaan Välimereltä Gibraltarin salmen kautta kohti Atlanttia, missä odotti Nelsonin päälaivasto. Kaksi espanjalaista sotalaivaa sai Nelsonin laivan näkyviinsä ja lähti jahtaamaan sitä, koska Espanja ja Englanti olivat tuolloin sodassa keskenään. Espanjalaisilla oli tavoitteena katkaista lordi Nelsonin tie ennen kuin hän pääsisi oman laivastonsa yhteyteen.

Seurasi monta tuntia kestänyt ajojahti. Koko ajan espanjalaiset sotalaivat tavoittivat Nelsonin alusta, koska ne olivat suurempia ja vahvempia kuin Nelsonin laiva. Lordi Nelson miehistöineen valmistautui edessä olevaan taisteluun, vaikka mahdollisuudet kahta suurempaa sotalaivaa vastaan näyttivät olemattomilta.

Yhtäkkiä kuultiin englantilaisten laivassa huuto: ”Mies yli laidan!” Kovassa myrskyssä aalto oli pyyhkäissyt laivan kannelta yhden Nelsonin miehistä mereen. Tuohon aikaan ei ihmishenki ollut kovinkaan arvokas eikä varsinkaan tilanteessa, jossa koko laivan miehistö olisi kohta tuhoon tuomittu.

Kuitenkin Lordi Nelson oli sitä mieltä, ettei heillä ollut varaa menettää tuota mereen vajonnutta miestä. Hän käski kääntää laivan takaisin tulosuuntaan. Pieni vene laskettiin laivasta vesille. Laivan kannelta pudonnut merimies saatiin pelastettua.

Silloin tapahtui jotain yllättävää. Espanjalaisten laivojen nähtiin yhtäkkiä muuttavan kurssiaan. Ne kääntyivät nopeasti ja palasivat tulosuuntaansa. Jälkeenpäin saatiin kuulla, että espanjalaiset luulivat Nelsonin saaneen oman laivastonsa näkyviinsä. Kuinka Nelson olisi muutoin uskaltanut kääntyä suoraan päin ylivoimaista vihollista? Uhrautuminen mereen tipahtaneen merimiehen puolesta pelasti sekä lordi Nelsonin itsensä että kaikki hänen miehensä.

Sinä olet vähintään yhtä arvokas kuin tuo mereen pudonnut mies. Meillä ei ole varaa menettää sinua. Jumalan seurakunnalla ei ole varaa menettää sinua. Jeesus ei halua menettää sinua. Siksi Jeesus lähestyy sinua ja kutsuu sinua luokseen.

Jeesus kutsuu sinua

Jeesus kutsuu sekä pitkään uskossa ollutta, häntä lähelle tullutta että hänestä kaukana olevaa ihmistä.

Sinua, joka olet ollut pitkään uskossa

Sinä olet ehkä tuntenut Jeesuksen jo pitkään. Jeesus pystyy joka päivä yllättämään sinut rakkaudellaan.

Haluan kertoa erään oman muistoni yllättävästä rakkaudesta. Olin yläasteen yhdeksäsluokkalainen ja silloin 15-vuotias. Olin ollut leikkauksessa jalan takia. Kuljin koulussa kyynärsauvojen kanssa. Kaikkein hankalimpia olivat ruokailutilanteet, koska tarjottimen kanssa tarvitsin aina joltakin apua. Kerran olin sellaisessa tilanteessa, että melkein kaikki koulutoverit olivat jo lähteneet koulun ruokalasta. Kaikki ne hyväsydämiset kaverini, jotka yleensä auttoivat, olivat  lähteneet. Minä istuin yksin ruokasalissa tarjottimeni kanssa. Silloin rakkaudenosoitus minua kohtaan yllätti minut. Eräs poika, jonka kanssa minulla oli yleensä vähän vaikeaa, tuli minun luokseni ja vei tarjottimeni tiskiin.

Sinä, joka olet jo pitkään seurannut Jeesusta, miellät ehkä roolisi ennen kaikkea tämän kärsivän maailman palvelijaksi. Ajattelen kuitenkin, että Jumala kutsuu sinua usein myös sen ryöstetyn miehen rooliin, josta Jeesus kertoo esimerkkivertauk-sessaan laupiaasta samarialaisesta. Tuolle ryöstetylle juutalaismiehellehän apu tuli todella yllättävästä suunnasta, toiseen kansaan kuuluneelta samarialaiselta. Sinäkin saat olla kuin maahan lyöty ja ryöstetty, joka ihmettelee, mistähän suunnasta apu seuraavaksi mahtaa tulla. Saat olla heikko ja apua tarvitseva. Voit rukoillen odottaa, minkä yllättävän tahon kautta Jeesus seuraavan kerran rakkauttaan sinulle osoittaa.

Sinua, joka olet kiinnostunut Jeesuksesta ja päässyt häntä lähelle

Luukkaan evankeliumissa  (Luuk. 19:1–10) kerrotaan Sakkeus-nimisestä tullimiesten esimiehestä. Sakkeuksen elämässä oli sopivasti kaikkea, menestystä ja haasteita. Kuitenkin hänen elämästään jotain tuntui puuttuvan.

Sakkeus etsi jotain suurempaa, ja hän etsiytyi Jeesuksen lähelle. Sakkeus kiipesi metsäviikunapuuhun nähdäkseen Jeesuksen. Kun Jeesus tuli tietä pitkin, hän pysähtyi ja kutsui häntä: ”Sakkeus, tule kiireesti alas. Tänään minun on määrä olla vieraana sinun kodissasi.”

Ollessani Japanissa lähetystyössä mietimme eräässä raamattupiirissä japanilaisten kanssa, milloin Jeesus päätti mennä kylään Sakkeuksen luo. Päättikö Jeesus mennä kylään tullessaan puun alle, tullessaan Jerikon kaupunkiin vai tehdessään kolmivuotista strategiaansa julkisen toimintansa alussa?

Olen vakuuttunut siitä, että Jeesus päätti mennä Sakkeuksen luo, ennen kuin oli edes alkanut luoda tätä maailmaa. Jumalalla oli selvästi tiedossaan ja suunnitelmissaan tuo hetki, jolloin Jumalan Poika Jeesus ja tullimiesten päällikkö Sakkeus kohtasivat.
Viikko kohtaamisen jälkeen Jeesus kuoli ristillä Sakkeuksen syntien ja kaikkien meidän syntien takia. Mitä tämä Sakkeuksen ja Jeesuksen kohtaaminen tarkoittaa sinun ja minun elämässä?

Se tarkoittaa sitä, että tämä hetki, kun sinä luet tätä ja Raamatun äärellä pohdit Jeesukselta tulevaa kutsua, on Jumalan jo ennen aikojen alkua  suunnittelema hetki. Jumala on jo ajat sitten valmistanut tämän hetken, jotta sinä  voit tulla hänen luokseen ja olla hänen kanssaan. Jeesus kutsuu sinua, joka etsit ja kaipaat. Anna Jeesuksen tulla kotiisi ja elämääsi.

Sinua, joka koet olevasi hyvin kaukana Jeesuksesta

Kerroin aluksi serkkupojalta tulleesta hääkutsusta. Heinäkuun alussa vuonna 2018, kun olin valmistelemassa tulevaa puhettani, sain serkkupoikani morsiamelta tekstiviestin. Viestissä luki: ”Huomasithan, että häihimme oli viimeinen ilmoittautumispäivä 30.6.2018. Emme ole vielä saaneet ilmoittautumistanne. Toivoisimme, että voisitte ilmoittautua, että pääsemme ilmoittamaan tiedot pitopalvelulle.” Tämä oli upea osoitus hääparin kärsivällisyydestä ja huomioinnista meitä kohtaan.

Jumala on samalla tavalla kärsivällinen. Ehkä sinun elämässäsi tuntuu, että Jumalan kutsussa on parasta ennen -päivämäärä jo takana. Ehkä sinun olisi pitänyt lähteä Jeesuksen matkaan jo ajat sitten. Hyvä uutinen on se, että Jumalan kutsussa ei ole mitään parasta ennen -päivämäärää. Niin kauan kuin sydän pumppaa ja elämää on jäljellä, on Jumalan kutsukin voimassa.

Voit sanoa sydämessäsi Jeesukselle elämäsi tärkeimmät sanat. Olet vapaa sanomaan Jeesukselle: ”Jeesus, otan kutsusi vastaan.” Mikään ei voi estää sinua avautumasta Jeesuksen kutsulle, eivät edes aiemmat torjumiset ja luopumiset. Sinulla on täysi oikeus Jeesuksen täytetyn työn tähden tulla Jumalan lapseksi, Jumalan työtoveriksi ja taivaan perilliseksi.

Vaikka kokisit olevasi kaukana Jumalasta. Jumalan Pyhä Henki on kaikesta menneestä huolimatta antanut sinulle armon, että sydämesi oveen koputetaan. Älä jää odottamaan, vaan vastaa myöntävästi Jeesuksen kutsuun. Sinä voit rukoilla näin: ”Jeesus, sinä näet minun elämäni. Kiitos, että olet kutsunut minut. Ole minun kanssani ja johdata minua. Aamen.”

Vaikka pelottaisi, sinä ja Jeesus olette enemmistö

Meitä kaikkia kutsutaan olemaan rohkeita kutsussamme. Me voimme olla kuin tuo Lordi Nelson, joka kääntyi ylivoimaista vihollista päin pelastaakseen sen, mikä oli pelastettavissa. Sinäkin voit kääntyä vastavirtaan päin, päin vihollista ja pelottavia asioita. Elämässäsi saattaa olla vihollisia, jotka syövät elämääsi. Ne voivat olla esimerkiksi arjen tuomia huolia, vaikeuksia ihmissuhteissa, itsetunto-ongelmia, kuolemanpelkoa tai jotain muuta pelkoa sekä kokemusta pahan vallan läsnäolosta elämässä. Näiden kaikkien vastustavien voimien keskellä juuri sinut on kutsuttu Jeesuksen turvalliseen seuraan.

Evankelista Kalevi Lehtinen puhui usein siitä, että sinä ja Jeesus olette aina enemmistö. Vaikka kaikki maailman vihollisen voimat ja saatana kaikkine joukkoineen hyökkäisivät sinun kimppuusi, sinä ja Jeesus olette enemmistö. Yhdessä Jeesuksen kanssa sinä olet enemmän kuin kaikki nämä viholliset. Jeesuksella on kaikki voimat ja kaikki valta. Tällaisen ystävän seurassa on todella hyvä ja turvallinen olla. Älä anna minkään estää sinua elämästä Jeesuksen kanssa.

Uskon askeleita

Tähänastisen elämäni eräät suurimmat uskon askeleet sijoittuvat vuosituhannen alkuun Päijät-Hämeen keskussairaalan keuhko-osastolle. Olin vastavalmistunut diakoni-sairaanhoitaja. Huomasin, että mieluisaa hengellistä työtä ei ollut heti saatavilla, joten päädyin tekemään yövuorokeikkoja keuhko-osastolle. Tunsin itseni aluksi hyvin epävarmaksi sairaanhoitajan työssä. Yövuoron ainoana sairaanhoitajana vastasin potilaiden hyvinvoinnista.

Keuhko-osasto tunnettiin siitä, että siellä kuoli eniten potilaita koko sairaalassa. Iltaisin, kun astelin sinne epävarmoilla ja raskailla uskon askeleilla töihin yövuoroon, rukoilin joka askeleella: ”Jeesus, auta minua, ettei kukaan kuole näistä potilaista, jotka ovat sinulle niin rakkaita.” Sitten kävikin se ihme, että kun viiden yövuoron työputki päättyi ja annoin aamuraporttia kokeneille sairaanhoitajille, yksi näistä sairaan-hoitajista sanoi minulle: ”Taisi olla diakonipojalla enkeleitä matkassa mukana, kun ketään ei kuollut.”

Sinut ja minut on tänäänkin kutsuttu ottamaan uskon askeleita. Sinä tiedät parhaiten, mitä ovat ne eniten uskoa ja rohkeutta kysyvät valinnat sekä ratkaisut, joihin Jumala sinua kutsuu. Toivon, että jokaisella ihmisellä jollakin tavoin olisi kirkkaana mielessä, mikä on seuraava askel elämässä. Olet sitten pitkän linjan uskova, vasta herännyt tai Jeesuksesta kaukana oleva, meillä jokaisella on otettavana se askel elämässä, johon Jumala meitä kutsuu.

Tänäänkin meillä jokaisella on mahdollisuus ottaa uskon askeleita: mennä seurakuntaan alttarille, sielunhoitoon ja rukouspalveluun. Mene rohkealla mielellä seurakuntaan, oli elämäntilanteesi millainen tahansa.

Rukous kaikkien puolesta

Rakas Jeesus, siunaa jokaista ihmistä ja auta jokaista vastaamaan sinun kutsuusi. Auta jokaista ymmärtämään kuinka arvokas ja rakastettu hän sinulle on. Auta kaikkia tulemaan taakkoineen sinun eteesi ja anna heille sinun armosi ja rauhasi. Aamen.

Anssi Savonen
Kansanlähetyksen aluekoordinaattori

Tämän opetuksen kohdalla lahjoitukset kohdistuvat evankeliumin levittämiseen Anssi Savosen työn kautta.

Jumalan siunausta!