Olin juuri sulkenut oven muuttomiesten tuotua tavarani uuteen kotiini, kun ovikello soi. Rappukäytävässä seisoi nainen tarjotin käsissään. Tarjottimella oli teelasit

Parasta ystävälle

Olin juuri sulkenut oven muuttomiesten tuotua tavarani uuteen kotiini, kun ovikello soi. Rappukäytävässä seisoi nainen tarjotin käsissään. Tarjottimella oli teelasit ja teepannu. Nainen esitteli olevansa naapurini ja toivotti minut tervetulleeksi taloon.

Kutsuin hänet sisään. Teen juonnin lomassa esittäydyimme perusteellisemmin ja keskustelimme muun muassa paikallisen kielen opiskelusta ja asumisesta hänen kotimaassaan. Jonkin aikaa istuttuamme ja rupateltuamme nainen muistutti vielä, että heidän ovikelloaan saa aina tulla soittamaan ja pyytämään apua. Kiitosten ja hyvästelyiden jälkeen hän lähti kotiinsa.  

Islamilaisessa ympäristössä ihmisiin tutustuminen on melko helppoa. Ystävällisyys ja vieraanvaraisuus kuuluvat vahvasti kulttuurin peruspiirteisiin. Tämän huomaa nopeasti varsinkin suomalaiseen asiakeskeisyyteen tottuneena. Muslimikulttuurissa ihminen tulee aina ennen asiaa. Sosiaalisille suhteille annetaan paljon painoarvoa.  Varsinainen ystävystyminen voi kuitenkin vaatia pitkänkin ajan. Se edellyttää elämän jakamista.  

Ystävyyssuhteiden syntyminen avaa myös mahdollisuuden jakaa evankeliumia. Jumala toimii islamilaisessa maailmassa monin eri tavoin muun muassa netin, radion, television ja kirjallisuuden kautta, mutta myös unien ja näkyjen kautta. Näiden rinnalla ystävyyssuhteet ovat avainasemassa. Muslimien kanssa on varsin luontevaa ja arkipäiväistä puhua  hengellisistä asioista, ja kristitty löytää helposti yhtymäkohtia islamista ja kristinuskosta. Kuitenkin varsinainen evankeliumi – Jeesuksen ristinkuolema meidän syntiemme tähden ja ylösnousemus, jotta me saisimme iankaikkisen elämän – on oleellinen erottava tekijä.  

Islamissa ei ole pelastusvarmuutta, vaikka eläisi kuinka hyvää elämää ja noudattaisi sääntöjä. Me kristityt sen sijaan saamme rohkeasti luottaa siihen, että Jeesuksen ristintyö sekä ylösnousemus on riittävä ja täydellinen, ja saamme ottaa vastaan pelastuksen lahjan uskon kautta. Samaan pelastukseen Jeesus haluaa rakkaudessaan olla kutsumassa myös muslimeita. Tämän kutsun välittämisessä Jumala tahtoo käyttää meistä jokaista. Hän haluaa, että muslimiystävämme ympäri maailman saisivat kuulla maailman parhaan uutisen. 

 Anu M