Kun sunnuntaina kello 12:n uutisten jälkeen Raamattubuffet-ohjelma tervehtii kuulijoitaan Radio Dein taajuuksilla, nauhoitusstudiossa on hiljaista. Pitkä pätkä työtä on tehty 

Takana Teijo Peltola ja Tomi Jurvanen, edessä Veijo Olli, Ilkka Rytilahti ja Anssi Savonen. Kuva on muokattu

Tarvitsemme hengen ravintoa

Kun sunnuntaina kello 12:n uutisten jälkeen Raamattubuffet-ohjelma tervehtii kuulijoitaan Radio Dein taajuuksilla, nauhoitusstudiossa on hiljaista. Pitkä pätkä työtä on tehty  ennakkoon, ja studion ”Nauhoitus käynnissä” -valo on sammunut.

Ohjelmat tehdään etukäteen. Kunakin nauhoituspäivänä nauhoitetaan kolmen viikon ohjelmat. Kokoonnumme studioon joka toinen torstai tuotannon ollessa käynnissä. Päivä alkaa kello 9.15 ja päättyy iltapäivällä kahden jälkeen. Aamupäivällä syntyy kaksi ohjelmaa ja iltapäivällä yksi.

”Kun ohjelma tulee ulos radiosta, saatan sitä joskus itsekin kuulostella. Ohjelman äänityksestä ja jälkityöstöstäkin voi silloin olla jo jonkin aikaa. Radiosta kuulen ohjelman jo kolmatta kertaa. Mutta siitäkin huolimatta sieltä nousee usein vielä uusia ajatuksia.”

Näin kertoo Tomi ”Tode” Jurvanen, joka saapuu jo kahdeksan aikaan katsomaan studion valmiiksi päivän työhön.

Minäkin olen aloittanut päivän varhain. On tärkeää lukea Raamatun tekstit ja opetukset ja viettää aikaa rukouksessa ennen paikalle saapumista. Yksi suuri rukousaihe on aina terveys. Kun studiopäivä muodostuu seitsemän ihmisen osallisuudesta, on helppo ymmärtää, millaista työ on, jos työyhteisössä vaikuttaa syysflunssa. Tänään kaikki pääsivät paikalle.

Rukous aloittaa jokaisen ohjelman nauhoituksen. Vaikka kuinka valmistautuisimme tulevaan, on nauhoituksen käynnistyessä heittäydyttävä Jumalan varaan. Paras valmistautuminen niin studiohetkiin kuin elämään yleensä on se aika, jonka vietämme Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen kanssa.

Raamattubuffet-ohjelmasta haluamme muodostaa raamattuhetken, johon on helppo liittyä mukaan. Monessa kodissa radio on auki, ja ohjelmaa kuunnellaan sekä uskoen että edelleen Jumalaa etsien. Tämän tähden on hyvä käydä Raamatun ääreen monin tavoin, kuten ohjelmassa tehdään: ohjelma alkaa  hetkellä, jossa pohditaan pyhäpäivän teemaa ja luetaan päivän raamatunkohta, sitten kuunnellaan musiikkia ja opetusta ja lopuksi keskustellaan kaikesta. Joku kuuntelija tarttuu yhteen asiaan ja osaan ohjelmassa, toinen toiseen, mutta kaikki saavat olla kosketuksissa Jumalan sanan, Raamatun, kanssa.

”Tulee siis sekä levätä pyhäpäivä että pyhittää lepopäivä, koska vain Jumalan yhteydessä ihminen löytää sielulleen levon”, selittää Teijo Peltola opetuksessaan Kolmannen Mooseksen kirjan ohjetta sapatin eli lepopäivän viettoon (3. Moos. 23:3). Keskusteluissa vilahtaa pohdintaa siitä, että monesti panostamme riittävään uneen, liikuntaan ja sopivaan ravintoon, mutta hengen ruokkiminen voi jäädä vähemmälle. Mieleen tulevat Jeesuksen sanat: ”Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka lähtee Jumalan suusta.” Matt. 4:4.  Tarvitsemme Jumalan sanaa, Raamatun sanaa. Usko syntyy ja elää Jumalan sanasta – tarvitsemme hengen ravintoa.

 
Kuuntele tästä Radio Dein 16.9.2018 lähettämä Raamattubuffet. Ohjelmassa opettaa Teijo Peltola; Ilkka Rytilahti ja Anssi Savonen keskustelevat. Veijo Olli isännöi ja teknisestä toteutuksesta vastaa Tomi Jurvanen.

Kuuntele lisää Raamattubuffet-ohjelmia avaimia.net-kanavalla.

Tule mukaan rakentamaan pyhäpäivään sisältöä: Rukoile puolestamme, kerro ohjelmista ja liity kuukausilahjoittajaksi varmistamaan ja kantamaan työtä eteenpäin.

Osallistu Suomi sydämellä -keräykseen tästä linkistä.


Veijo Olli

Kirjoittaja toimii Kansanlähetyksen radio- ja televisiotyön koordinaattorina.

Tilaa Veijon rukouskirje tästä linkistä.